Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Ioan Nicolae rămâne în pușcărie. Judecătorii au respins eliberarea condiționată

ioan nicolae

Omul de afaceri Ioan Nicolae rămâne în închisoare. Judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis contestația parchetului și au respins eliberarea condiționată.

Totodată magistrații au stabilit că Niculae poate reitera cererea de eliberare condiționată în 23 octombrie, termen până la care acesta va continua ispășirea condamnării definitive din dosarul InterAgro-Libarom Agri.

Unul dintre cei mai bogați oameni din Romania, miliardarul Ioan Niculae, în vârstă de 66 de ani, patron al holdingului Interagro si al clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat definitiv, joi, 18 februarie, la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupție.

Citește și: Magistrați TB, PRADĂ a `VICLEȘUGULUI` unui ex-judecător ÎNCARCERAT - I-au dat PENSIE DE SERVICIU după GRATII...

La acel moment Curtea de Apel București a majorat decizia dată de Tribunalul București, prin care se stabilea condamnarea afaceristului la doar 3,6 ani de închisoare cu executare.

Ioan Niculae a fost condamnat definitiv pentru fapte de  instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență.

În acelasi dosar, sotia miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata, in faza de fond a procesului, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare a banilor iar Curtea de Apel Bucuresti a mentinut aceasta pedeapsa.

Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al CJ Braila si fost presedinte al PSD Braila, a fost achitat pentru trafic de influenta, iar Viorel Barac (director general al Interagro) a primit 3 ani si 6 luni inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fișă de dosar

În 26 aprilie 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SĂ și SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani, și a lui Gheorghe Bunea Stancu, și el condamnat în dosarul "Mită la PSD", la dată faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru trafic de influență.

Citește și: Contra-informațiile militare MOBILIZATE în cazul ASASINATULUI din Vest

De asemenea, au fost trimiși în judecată Mariana Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro SĂ, la dată faptelor, pentru

complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general aceleiași societăți, la dată faptelor, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, dar și SC Interagro SĂ, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL și SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada august 2008 - martie 2009, între SC Interagro SĂ și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, a fost încheiat și derulat un contract fictiv având că obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale - brelocuri, post-it-uri și standuri - pentru Interagro.

În urmă încheierii și derulării contractului respectiv, în baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidență contabila cheltuieli deductibile în suma totală de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arătau că, în aceeași perioada, Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea "unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată că persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei "mama" - Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firma de către eventuali creditori în cazul existenței unor datorii, dar și de a finanța unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.).

Citește și: SURSE Posibil IMPLICAT în ATENTATUL TERORIST de la metroul londonez GĂSIT de SRI în România...

"În acest fel a fost finanțată cu 5 milioane de euro firma Intervitt - divizia de vinificație a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae", arată DNA într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro și Libarom Agri s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri.

"Inculpații au beneficiat și de ajutorul președintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispoziția lui Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăților către firma SC Libarom Agri SRL și de reintroducerea sumelor de bani << spălate >> în circuitul civil", se mai preciza în comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae a avut că urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentând TVA în suma de 6.886.550 lei și impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai arătat că, în perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini și a altei persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Citește și: Magistratul care L-A ELIBERAT pe Dragnea și-a `BLAMAT` colegii care au PROTESTAT împotriva SCHIMBĂRILOR din Justiție făcute de PSD `SUB BAGHETA` acestuia

"Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeană prin procedura de << infringement >>, pentru încălcarea normelor privind concurență neloială și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat - 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro că urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii)", menționa DNA.

În acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de 2 milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme președinte al CJ Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, "un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obținut în urmă distribuirii îngrășămintelor livrate de Interagro în județele din jurul Brăilei".

În cauza, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțîn Interagro și Intervitt până la concurență sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusă măsură asiguratorie a sechestrului asupra părților sociale ale SC Intervitt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.