Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Numele rudelor `plasate` favorabil pe bani notate pe bilețele `dirijate` de managera reținută de DNA - Tabloul `profesionalismului` la SJU Botoșani

spitale

Numele a trei persoane, rude ale unor persoane cu funcții de conducere din Spitalul Județean Botoșani au ajuns „în atenția„ managerei reținute de DNA pe două bilețele. Ulterior managera și-a traficat influența și a încasat sume de bani cu titlu de mită pentru orchestrarea „aranjamentelor„ cerute discret.

Concret, autorul acestui material, va prezenta în continuare, detaliat felul în care „profesionalismul„ din Sănătate era încurajat la Spitalul Județean Botoșani.

Este de amintit că în luna decembrie DNA Suceava a declanșat un amplu dosar penal în care în prezent sunt vizate 25 de persoane, toți angajați ai spitalului pentru numeroase fapte de corupție.

Ponderea faptelor vizate de către anchetatori este legată de felul angajărilor și mutării în compartimente a spitalului județean a unor persoane, între care inclusiv unele cu competențe limitate față de cerințele posturilor.

Astfel, potrivit datelor din dosarul care se află la Tribunalul Suceava, managera Monica Adăscăliței, ar fi început comiterea faptelor de mare corupție imediat de la instalarea sa ca manager interimar la SJU Botoșani.

„Influența pe care și-a traficat-o suspecta, în schimbul banilor, a fost una reală, având în vedere că înainte de derularea procedurii, aceasta a intervenit pe lângă directorul de îngrijiri care avea atribuții privind întocmirea caietelor de sarcini, evaluarea și selecția ofertelor câștigătoare, cerându-i să admită dosarul candidatei ..., în cadrul procedurii de selecție, sens în care Monica Adăscăliței i-a înmânat directorului, în biroul managerei, 2 bilete conținând numele a 3 persoane, dintre care pe unul a scris numele ..., secția Dietetică.”, se arată în dosarul în care judecătorii au stabilit arestul la domiciliu pentru Adăscăliței.

Profesionalism în Sănătate la SJU Botoșani

Unul dintre cazurile în care Adăscăliței a „pus pe masă influența” pe care o avea este cel al unui tânăr care a picat examenul de rezidențiat.

Concret, deși acesta nu avea ce căuta într-un spital de urgență Adăscăliței „a tras sforile„ necesare pentru includerea acestuia în corpul „profesioniștilor„.

În dosar se vorbește despre o economistă la Serviciul de Achiziții Publice din cadrul spitalului, care are un băiat medic care nu a promovat examenul de rezidențiat.

La începutul lunii decembrie 2023, femeia s-a plâns unei colege cum că fiul ei nu a promovat rezidențiatul interesându-se dacă ar exista posibilitatea ca el să facă un fel de practică sub îndrumarea unui medic.

Astfel „s-a intrat„ la managera Adăscăliței cu care s-a vorbit despre posibila angajare a fiului său, iar managera i-a spus că situaţia fiului ei se putea rezolva.

O mie de euro și o cafea - Este destul?

În ziua următoare, femeia s-a prezentat la biroul managerei și a spus că i-a adus managerei, o pungă cu cafea și suma de 1.000 de euro, întrebând-o „dacă este destul”.

Intermediara „problemei„ i-a recomandat economistei să intre să vorbească cu managera. Ulterior s-a a constatat că cererea fiului femeii în cauză a fost aprobată de manager, iar în perioada imediat următoare, a fost încheiat și un contract de prestări servicii în baza căruia fiul sus-numitei și-a desfășurat activitatea în cadrul Secției de Oncologie.

„În urma verificărilor efectuate, în cauză, s-a stabilit că ...de profesie economist, este angajată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani începând cu data de 22.02.1993, în prezent, având funcția de economist specialist 1A, la Serviciul Achiziții Publice și Contractare.

.... are un fiu .... care în perioada 2016 – 2023, a fost student la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, iar în data de 14.05.2023, a susținut concursul național de rezidențiat, pe care nu l-a promovat, fiind redistribuit pentru ocuparea locurilor și posturilor rămase neocupate, în cadrul sesiunii din 19.11.2023.

Conform site-urilor de specialitate consultate, a rezultat că în data de 28.11.2023, .... a înregistrat societatea .... cu obiect de activitate „alte activități referitoare la sănătatea umană”, se arată în dosarul de pe masa judecătorilor suceveni.

„În urma verificărilor efectuate, am stabilit că în data de 24.11.2023, a avut loc o ședință a Comitetului Director al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, în cadrul căreia s-a aprobat angajarea numitului ... – absolvent al UMF Iași pe baza unui contract de prestări servicii, procedură reglementată de legislația în vigoare”, se mai arată în dosar.

Fosta șefă a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Monica Adăscăliței, reținută de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită a fost plasată în arest la domiciliu de un judecător de la Tribunalul Suceava, după ce DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile cu scopul de a proteja unele probe ulterioare.

Concret, DNA a cerut arestarea preventivă a femeii pentru a nu exista riscul ca, prin prisma funcției deținute, să influențeze unele probe precum unii martori, inculpați sau chiar unele documente existente la nivelul unității medicale.

Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă iar toate părțile din dosar pot contesta soluția caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Suceava.

În cursul zilei de miercuri, Monica Adăscăliței a fost prezentată în fața Tribunalului Suceava, unde s-a propus  arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

”În cauza mediatizată prin comunicatele 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023 și 1150/VIII/3 din 14 decembrie 2023 și 16/VIII/3 din 16 ianuarie 2024, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea în perioada 2018-2023, de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 martie 2024, a inculpatei Monica-Delia Adăscăliței, manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (două fapte) și trafic de influență.

Apucături de șef la stat

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:

- a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

- a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată.

Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Descinderi în spital

În cursul zilei de 19 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza municipiului Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au transmis procurorii DNA.

Detalii AICI:Managerul Spitalului Judeţean Botoșani, reținut de DNA în dosarul angajărilor pe bani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.