Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breşă de securitate în FSB. Un înalt ofiţer de informaţii a fost arestat pentru TRĂDARE

Un înalt responsabil rus din sfera informaţiilor a fost arestat la Moscova, fiind acuzat de trădare. Responsabilul arestat lucra chiar în departamentul FSB pentru securitate informatică, despre care oficiali americani susţin că s-a implicat în campania electorală de anul trecut din SUA, relatează New York Times, citând presa rusă, potrivit agerpres.

Arestarea lui Serghei Mihailov, înalt responsabil în cadrul Serviciului federal de securitate rus (FSB, fostul KGB) constituie una din rarele ocazii în care problemele din interiorul aparatului rus de securitate cibernetică ajung la urechile publicului. Mihailov lucra la Centrul pentru securitate informaţională din cadrul FSB, ţinta unor acuzaţii de atacuri cibernetice vizând influenţarea campaniei electorale din SUA, dar nu este clar dacă arestarea sa are vreo legătură cu aceste atacuri.

Un director Kaspersky Lab a fost arestat de FSB

Serghei Mihailov a fost reţinut împreună cu unul din principalii experţi ruşi în cibersecuritate din sfera privată, Ruslan Stoianov, director în cadrul Kaspersky Lab, care produce softuri antivirus. Compania a confirmat într-un comunicat arestarea lui Stoianov, precizând însă că arestarea "nu are nimic de-a face cu Kaspersky Lab şi operaţiunile sale".

Totuşi, notează New York Times, arestarea celor doi, care au cooperat cu autorităţile ruse la urmărirea hackerilor, pune în lumină legăturile dintre criminalitatea informatică, companiile private care creează programe antivirus şi serviciile de securitate ruse.

Potrivit unor analişti occidentali din sfera securităţii informaţionale, există indicii că serviciile de securitate au făcut recrutări din rândul hackerilor pentru a lansa atacuri informatice cu ţintă politică, acţiuni ce au vizat în vară şi Comitetul naţional democrat din SUA, forul de conducere al Partidului Democrat. Autorii acestor atacuri ar fi beneficiat de impunitate în schimbul "expertizei".

Arestarea celor doi ar putea indica implicarea lor în această "cooperare". Ziarul rus Kommersant a scris, citând surse neidentificate din industria IT din Moscova şi din FSB, că acuzaţiile de trădare au legătură cu anchete privind criminalitatea informatică.

Pe de altă parte, arestarea unui oficial care ar fi avut posibilitatea să se implice în acţiuni de hacking în cursul campaniei electorale din SUA ar putea constitui un gest de bunăvoinţă faţă de SUA, care au sancţionat Rusia pentru interferenţă în alegeri. Agenţiile de informaţii americane au acuzat FSB şi serviciul de informaţii militare GRU de atacuri informatice ce au vizat Comitetul Naţional Democrat şi alte ţinte electorale. Cele două servicii ruse au fost vizate de sancţiuni din partea SUA. Potrivit unor detectivi americani din sfera privată, în cadrul FSB funcţiona un grup, cunoscut drept "Cozy Bear", care a furat date, fără însă a le face publice, în timp ce în cadrul GRU opera un alt grup, prezentat ca "Fancy Bear", care a furat date informatice şi le-a şi făcut publice, într-un efort menit să contribuie la victoria în alegeri a lui Donald J.Trump.

Citeşte şi: CEDO este sufocată de plângerile venite din Turcia. Activitatea Curţii poate fi BLOCATĂ

Dacă va fi confirmată arestarea sa, Mihailov ar fi unul din cei mai înalţi responsabili din cadrul FSB arestaţi pentru trădare de la destrămarea URSS.

Un alt semnal al tensiunilor create de spionajul cibernetic la vârfurile ierarhiei FSB l-a dat informaţia publicată tot de Kommersant la 13 ianuarie în sensul că directorul Centrului pentru securitate informaţională, Andrei Gherasimov, ar urma să fie destituit, în legătură cu ancheta privind cooperarea agenţiei sale cu compania Kaspersky în cazuri de criminalitate informatică, mai scrie New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.