Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Museum restituie Irakului mai multe artefacte furate, după căderea regimului lui Saddam Hussein

artfund.org
british museum

Mai multe artefacte, unele dintre acestea cu o vechime de 5.000 de ani, furate din Irak în 2003, după căderea regimului lui Saddam Hussein, se vor reîntoarce în ţara lor după ce au fost identificate de experţi de la British Museum, a anunţat joi instituţia, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Poliţia londoneză a confiscat, în mai 2003, opt artefacte de mici dimensiuni de la un comerciant care nu avea informaţii despre provenienţa acestora. Piesele au fost încredinţate apoi experţilor de la British Museum. 

O coincidenţă incredibilă a făcut ca o echipă a muzeului să lucreze chiar pe situl de unde fuseseră furate obiectele, la Tello (străvechiul oraş sumerian Girsu), în sudul Irakului. 

Printre obiectele recuperate, se află şi trei conuri din argilă cu inscripţii cuneiforme indicând numele regelui care le-a comandat şi zeul căruia îi erau dedicate, în acest caz regele Gudea şi divinitatea Ningirsu. 

''Lucrul extraordinar este că atunci când poliţia a trimis aceste obiecte la British Museum pentru identificare, eram pe cale să explorăm templul de unde fuseseră scoase'', a povestit pentru AFP Sébastien Rey, directorul sitului din Tello şi conservator. 

La faţa locului arheologii au recuperat artefacte aruncate de hoţi, care s-au debarasat de conurile sparte sau deteriorate cu inscripţii similare, şi au descoperit, în zidurile templului, conuri identice celor găsite la Londra. 

''Am fi putut presupune că aceste obiecte provin din sudul Irakului, dar să le legăm exact de acest sit şi chiar de o zonă de excavare precisă, se întâmplă foarte rar'', a subliniat arheologul.

Citește și: Samsung a prezentat Galaxy Note 9: Cel mai performat telefon vine cu 512 GB spaţiu de stocare şi o baterie de 4.000 mAh - VIDEO

Aceste conuri cu inscripţii aveau ''o funcţie magică'', explică Rey. Confecţionate la cererea regelui, erau încastrate în zidurile unui templu dedicat unei divinităţi. 

Printre comorile confiscate de poliţişti se mai află şi o mică amuletă din marmură albă, care reprezintă un taur şi datează de la începutul mileniului trei înaintea erei noastre, un sigiliu din marmură roşie din aceeaşi epocă, care se purta ca amuletă şi o pietricică de râu şlefuită, pe care se află partea de început al unui text cuneiform. 

Obiectelor vor fi restituite în mod formal vineri ambasadorului Irakului în Regatul Unit, Salih Husain Ali, şi vor fi expuse apoi în muzeul din Bagdad. 

Ambasadorul a mulţumit British Museum pentru ''eforturile sale deosebite de a identifica şi de a restitui antichităţile furate în Irak''. ''O astfel de colaborare între Irak şi Regatul Unit este vitală pentru conservarea şi protejarea patrimoniului irakian'', a spus acesta, potrivit muzeului. 

Pentru Hartwig Fischer, directorul British Museum, care a avertizat din 2003 asupra furturilor din patrimoniul cultural al Irakului, restituirea acestor obiecte este ''un simbol al relaţiilor foarte trainice de muncă cu colegii noştri irakieni dezvoltate în ultimii ani''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.