Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Petrolem lovită în plin de coronacriză - Profitul a scăzut cu 66%

foraj platforma

Profitul BP pe T1 a scăzut cu două treimi după ce criza globală de coronavirus a afectat cererea de petrol. Gigantul petrolului a avertizat că se confruntă cu un "nivel excepțional de incertitudine" după o reducere accentuată a cererii pentru produsele sale. Carantinarea din întreaga lume a menținut oamenii în interior, reducând astfel cererea de petrol. Această sitație a prăbușit prețurile la cele mai mici cote din ultimii 20 de ani, petrolul american devenind negativ pentru prima dată în istorie, săptămâna trecută, notează BBC.

BP a spus că profitul net, a fost de 800 milioane USD (645 milioane lire sterline) în primele trei luni ale anului 2020 - în scădere față de 2,4 miliarde de dolari un an mai devreme. Cu toate acestea, a spus că vor continua să plătească dividende acționarilor.

„Industria noastră a fost lovită de șocul cererii și ofertei la o scară nemaiîntâlnită, dar aceasta nu este o scuză care să ne facă să intrăm în carapace”, a declarat noul director executiv Bernard Looney.

"Ne concentrăm eforturile pentru protejarea angajaților noștri, sprijinirea comunităților noastre și consolidarea finanțelor noastre."

Analiză, Andrew Walker, corespondent de afaceri internaționale:
Aceasta este una dintre industriile cele mai expuse la impactul coronavirusului. Nu facem plinul mașinilor (sau cel puțin o facem mult mai rar) și companiile aeriene nu îșimai alimentează avioanele.

După cum a menționat compania, există o „incertitudine excepțională” cu privire la perspectivele cererii pentru aceste produse. Conturile arată o pierdere trimestrială globală, reflectată în mare măsură de scăderea dramatică a prețurilor petrolului. Scădere valorii stocurilor de produse BP a fost de 3,7 miliarde de dolari (3 miliarde de lire sterline). Chiar dacă mediul financiar este dificil, compania a decis să continue să plătească dividende către acționarii săi.

Această decizie a fost criticată de organizațiile de mediu, precum Greenpeace, care spun că BP ar trebui să acorde prioritate investițiilor în energie regenerabilă. În ciuda condițiilor, domnul Looney a spus că gigantul petrolier își menține obiectivul de a reduce emisiile nete de carbon la zero până în 2050.

Dar Neil Wilson, analistul principal al pieței la Markets.com, a declarat: „Dacă BP vrea să devină verde și să fie„ neutru pe carbon ”până în 2050, va avea nevoie de prețuri mult mai mari pentru petrol.“ Petrolul Brent, referința internațională, costă în prezent aproximativ 19 dolari pe baril, în scădere de la aproximativ 70 USD la începutul lunii ianuarie. Petrolul american se tranzacționează la doar 11 dolari barilul.

Prețurile erau deja volatile înainte de pandemie din cauza luptei între producători în ceea ce privește producția - deși la începutul acestei luni, țările Opec și aliații au convenit un acord record pentru a reduce producția globală cu aproximativ 10%. Cu toate acestea, mulți analiști spun că reducerile nu vor fi suficiente pentru a reînvia piața.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.