Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

București: Saga semnăturilor și candidaturilor

Bucuresti_palatul_parlamentului_view

Municipiul București necesită cel mai mare număr de semnături pentru înscrierea unui candidat la Primăria Generală sau a a unei serii de candidați pentru CGMB: 18.000 pentru fiecare listă. Aceleași organizații care strâng semnături pe aceste două liste mai trebuie, în principiu, să strângă semnături și pentru listele pentru Consilie locale, precum și pentru candidaturile la primăriile de sector.

Nu este o surpriză, astfel, că nu toate partidele au avut capacitatea necesară ca să poată merge până la capăt.

M10 și 200 pentru București nu au candidați la primărie. M10 l-a pierdut pe Ciprian Ciucu, plecat la PNL, iar 200 pentru București nu par să fi avut vreodată candidat. Nici Partidul NeoSocialist nu pare să aibă candidat la PMB. Toate aceste trei partide au candidați la Consiliul General al Municipiului.

partide Sursă: Centrul pentru Inovare Publică. Biroul Electoral Municipal nu are site oficial, așa că nu știm deocamdată situația candidaturilor în sectoare.

Apoi, există partide care s-au înscris doar pentru Primărie, nu și pentru Consiliu. Partidul Republican din România, Partidul Verde și Partidul Socialist Român se află in aceasta situație (Partidul Socialist Român NU este același cu Partidul Social Românesc). Nici Partidul Prodemo nu are candidați pentru Consiliu.

Există, apoi, partide care nu au strâns semnături nici pentru Primăria Generală, nici pentru Consiliu. Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR), care au anunțat și ele că vor să depună candidați, au abandonat proiectul pe drum, încercând, în schimb să depună candidaturi cu doar 3 semnături.

"M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) au ales să depună în București candidaturile cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înființarea unui partid politic. Este modalitatea asumată de a protesta față de jocul politic murdar, pe care partidele politice mari au ales să îl facă în București. Este modalitatea asumată pentru a susține public, în cel mai mare oraș al țării, reforma clasei politice și a procesului electoral", arată un comunicat de presă publicat de Noua Republică.

(Comunicatul se referă cel mai probabil la faptul ca partidele numite au depus candidați cu 3 semnături în unele circumscripții; altfel nu se explică candidaturile M10 și 200 pentru  CGMB)

Este interesant că partidele din comunicat au dorit la un moment dat să primească, împreună, 2/3 din locurile pe o eventuală listă comună pe care s-ar fi aflat și USB (Nicușor Dan). Fără motivația adusă de voturile USB, ele nu au fost capabile să formeze împreună nici măcar o alianță care să le permită dă depună candidaturi complete.

Partidele tradiționale, în schimb, nu au avut probleme. Includem aici și partidele relativ mici, precum PMP și ALDE. Acestea din urma au trezit suspiciuni, pentru că și-au anunțat târziu candidații și, totuși, au fost capabile să strângă numărul de semnături.

Au existat discuții și privind capacitatea reală a PNL de a strânge (din nou) semnături pentru PMB sau lui Cristian Piedone de strânge (de două ori) semnături pentru candidatura la Sectorul 4.

Inițiativa România a reclamat la DNA o posibilă infracțiune de fals în înscrisuri în colectarea semnăturilor pentru București, dar și pentru alte orașe din țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.