Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budapesta a suspendat pe o perioadă nedeterminată o reformă din domeniul justiției

budapesta

Autoritățile de la Budapesta au suspendat joi pe o perioadă nedeterminată înființarea unor instanțe administrative, după ce oficialii europeni s-au declarat nemulțumiți de această idee, argumentând că încalcă principiul independenței justiției, potrivit Reuters citată de mediafax.

Modificările în domeniul judiciar, propuse de partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, aflat la putere, au fost un motiv de neînțelegere între Budapesta și Bruxelles, după ce autoritățile europene au susținut că reformele amenință democrația și statul de drept în Ungaria.

Autoritățile de la Budapesta au adoptat, la finalul anului trecut, o lege care prevede înființarea acestor instanțe. Activitatea acestora urma să se desfășoare sub autoritatea ministrului Justiției, iar criticii acestei măsuri au susținut că acest lucru ar permite politicului să se amestece în justiție.

La începutul acestui an, însă, legea a fost modificată ca urmare a criticilor venite din partea Comisiei de la Veneția.

„Guvernul a decis să suspende pe termen nedeterminat înființarea noului sistem de instanțe administrative”, a declarat Gergely Gulyas, șeful Oficiului Prim-ministrului. „Noi credem că legea respectă standardele europene și regulile privind statul de drept, însă acest sistem a fost intens dezbătut în Europa, iar independența justiției a fost pusă la îndoială în mod nejustificat”, a adăugat oficialul.

El a mai spus că Budapesta consideră criticile aduse acestei reforme ca fiind nefondate, însă a admis că autoritățile din Ungaria trebuie să țină cont de ele pentru a evita eventuale măsuri ale Comisiei Europene împotriva Ungariei și a adăugat că există posibilitatea renunțării la această lege în cazul în care oficialii europeni nu vor fi convinși de oportunitatea ei.

Potrivit acestei legi, noile instanțe administrative ar fi urmat să judece chestiuni ce țin de fiscalitate sau de sistemul electoral, iar Guvernul a declarat că acestea ar fi urmat să fie conduse de către magistrați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.