Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bundesbank avertizează că economia germană se va contracta şi în primul trimestru al acestui an

faz.net
Bundesbank banca centrala a Germaniei

Economia Germaniei este pe cale să înregistreze o nouă contracţie în primul trimestru al acestui an, iar inflaţia de bază ar putea să se menţină la un nivel ridicat, chiar dacă, pe ansamblu, ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ în curând, a apreciat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru din 2022, iar importantul său sector industrial abia începe să-şi revină, în timp ce inflaţia ridicată afectează consumul. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut, potrivit Agerpres.

"Cel mai probabil, activitatea economică germană va scădea, din nou, în trimestrul actual. Cu toate acestea, este posibil ca declinul să fie mai mic decât în ultimul trimestru din 2022", se arată în buletinul lunar de conjunctură publicat luni de Bundesbank.

Chiar dacă recesiunea rămâne cel mai probabil scenariu, piaţa forţei de muncă se dovedeşte a fi rezistentă, iar banca centrală a Germaniei se aşteaptă la continuarea evoluţiilor pozitive în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.

Începând din luna iulie a anului trecut şi până în prezent, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 350 de puncte de bază, cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare decisă vreodată, pentru a domoli inflaţia galopantă, dar cu toate acestea creşterea preţurilor ar putea să se menţină peste ţinta de 2% până în 2025.

Bundesbank este de părere că deşi inflaţia generală în Germania este posibil să încetinească în luna martie, pe măsură ce dispare efectul de bază pentru preţurile la energie, creşterea preţurilor va rămâne neplăcut de ridicată. "Acestea fiind spuse, inflaţia de bază se dovedeşte a fi excepţional de persistentă. Este posibil chiar să crească uşor spre mijlocul anului", susţine banca centrală a Germaniei.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutivă, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.