Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bundestagul din Germania a aprobat suspendarea 'frânei datoriilor' pentru acest an

Bundestag
Bundestag

Camera inferioară a Parlamentului Germaniei (Bundestag) a aprobat vineri suspendarea "frânei datoriilor" în 2023, pentru al patrulea an consecutiv, transmit DPA şi Reuters.

Planurile de cheltuieli ale Berlinului au fost date peste cap de o decizie de luna trecută a Curţii Constituţionale, care a împiedicat Executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 miliarde de euro dedicate combaterii pandemiei spre iniţiative verzi, potrivit Agerpres.

În 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă, Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională", care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

Guvernul de la Berlin a justificat suspendarea "frânei datoriilor" în 2023 apreciind că războiul din Ucraina constituie o situaţie de urgenţă. Bundestagul a aprobat bugetul suplimentar pentru 2023. Împrumuturile nete din acest an se situează la 70,61 miliarde de euro, cu 44,8 miliarde de euro peste limita permisă de împrumut.

De asemenea, parlamentarii au aprobat vineri o suprataxă pentru dioxidul de carbon, care va majora costurile cu combustibilii şi cu încălzirea. De la 1 ianuarie, preţul CO2 va creşte la 45 euro pe tonă metrică, de la 30 euro pe tonă metrică în prezent. Preţul benzinei ar urma să crească cu aproximativ 4,5 cenţi pe litru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.