Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursa de la București a închis pe roșu ultima zi de tranzacționare

bvb

Șapte dintre cei nouă indicii ai Bursei de Valori București (BVB) au închis în scădere luni, ultima zi de tranzacționare din acest an, iar doi au crescut ușor, scrie Mediafax.

Indicele BET, principalul indice care include 15 cele mai tranzacționate companii de la bursa locală, a închis ziua de luni cu o scădere de 0,43%, la 7.383,68 puncte, iar indicele BET-TR, care include și dividendele acestor companii, cu o scădere de 0,44%, până la 10.870,97 puncte.

În schimb, indicele BET-FI, care include Fondul Proprietatea (FP) și cele cinci SIF-uri, a închis luni cu 1,00% mai sus, la 34.636,37 puncte, iar BET-BK, care este folosit drept referință de către investitori, a închis luni cu o creștere de 0,21%, la 1.459,26 puncte.

Volumul de tranzacționare de luni a fost de 19 milioane de lei (4,67 milioane de dolari sau 4,08 milioane de euro), în condițiile în care programul de tranzacționare a fost redus la jumătate, pe fondul sărbătorilor. Prețul de închidere din piața principală a rezultat dintr-o tranzacție cross pentru următoarele companii: Altur, Amonil, Cemacon, IAR Brașov, Impact, SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, Romgaz, Șantierul Naval Orșova și Purcari.

Bursa locală a încheiat ultima zi a acestui an cu o capitalizare de 142,98 miliarde de lei (35,1 miliarde de dolari sau 30,658 miliarde de euro).

Cea mai mare scădere, de 14,81%, a fost consemnată de Oltchim Râmnicu Vâlcea, urmată de Electroputere, cu 6,67%, de Condmag și de Amonil, fiecare cu câte 4,17%.

Citește și: BNR: Creditele restante au scăzut cu 34% în noiembrie, față de noiembrie 2017, la 7,75 miliarde lei

În schimb, cea mai mare creștere, de 12,78%, a fost pentru Turism Felix, urmată Ropharma, de 6,06%, urmată de Prebet Aiud, cu 4,35%, de Biorfarm, cu 3,5%, și de SIF Moldova, cu 3,07%.

Luni, 24 decembrie, BVB a recuperat o parte din scăderile înregistrate săptămâna trecută, indicele BET înregistrând o creștere de 7,05%, la 7.452,99 puncte, de la închiderea de vineri 21 decembrie, la 6.961 de puncte.

Bursa a avut, între 19 și 21 decembrie, trei zile de scăderi puternice, după anunţurile de Guvernului privind noul pachet de măsuri fiscale pentru 2019. Executivul a anunțat la 18 decembrie și a adoptat la 21 decembriei introducerea prin Ordonanță de Urgență a unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale și a celor de pe piaţa de electricitate, plus alte aproape 60 de noi măsuri.

Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ. Cu toate acestea, OUG-ul cu aproape 100 de articole a fost publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 29 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.