Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat suspendarea tranzacţiilor pe platformele lor, iar rubla rusească s-a prăbuşit

Cristi Șelaru
Moscova Piața Roșie

Bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat joi suspendarea tranzacţiilor pe platformele lor, iar rubla rusească s-a prăbuşit, pe fondul operaţiuni militare lansare de Rusia în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

"Tranzacţiile pe toate pieţele au fost suspendate. Reluarea va fi anunţată la o dată ulterioară", a anunţat Bursa de la Moscova (MOEX) într-un comunicat publicat la ora 4:52 GMT.

La rândul său, Bursa de la Sankt Petersburg, a doua din Rusia, a anunţat şi ea o "interzicere a ofertelor şi contractelor pentru toate tipurile de negocieri şi pentru toate tipurile de titluri", începând de joi dimineaţa.

Separat, rubla rusească s-a prăbuşit până la cel mai redus nivel de după 2016, după ce Vladimir Putin a anunţat joi într-o alocuţiune televizată surpriză o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării.

Potrivit Reuters, rubla s-a depreciat cu 3,6% în raport cu dolarul, până la 84,0750 ruble, la câteva minute după debutul tranzacţiilor la ora 4:00 GMT, şi a scăzut cu 3,9% până la un minim istoric de 95,2425 ruble pentru un euro, după care tranzacţiile au fost rapid oprite.

Chiar dacă tranzacţiile la Bursa de la Moscova au fost oprite, băncile ruseşti au crescut semnificativ cursul de schimb. Alfa Bank oferea un curs de schimb la cumpărare de 91,44 ruble pentru un dolar şi 101,11 dolari pentru un euro. La rândul său, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, oferea un curs la cumpărare de 116 ruble pentru un euro.

În jurul orei 5:42 GMT, pe piaţa interbancară rubla era în scădere cu 10,5% până la 89,71 ruble pentru un dolar, cel mai scăzut curs din istorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.