Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Consiliul Local Sector 2, cu posibile ecouri internaționale. Diana Șoșoacă și deputați AUR s-au opus desfiinţării bustului lui Mircea Vulcănescu

Consiliul Local al Sectorului 2 nu a aprobat, miercuri, în prezența mai multor parlamentari, demararea procedurilor pentru desfiinţarea bustului lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sfântul Ştefan, acuzat de participare la exterminarea evreilor, proiectul întrunind 9 voturi 'pentru', 2 voturi 'contra' și 12 'abțineri' (lista de vot final și îregistrarea ședinței pot fi consultate mai jos).

Potrivit referatului de aprobare a Hotărării care a fost supusă votului, referat semnat de consilierul local PNL Silviu Feroiu, Mircea Vulcănescu a fost judecat şi condamnat de Tribunalul Poporului în 1945, respectiv 1946 pentru crime de război, conform Agepres.

  • "Mircea Vulcănescu a fost demnitar al statului român, a făcut parte din guvernul Antonescu din ianuarie 1941 până în august 1944, timp în care a participat la zeci de Consilii de miniştri în care s-au discutat aspecte ce ţin de pregătirea şi luarea de decizii cât se poate de practice pentru exterminarea populaţiei evreieşti şi rome, pentru excluderea din societate a acestora, la care Mircea Vulcănescu a contribuit direct. Mircea Vulcănescu în postura sa de subsecretar de stat în Ministerul Finanţelor a fost implicat în maniera în care Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor au pus în aplicare deposedarea de averi, de bijuterii şi de bani a evreilor deportaţi în Transnistria şi a avut o contribuţie la maniera rapidă în care aceştia au pierit în Transnistria", se menţionează în document.

Prezent la şedinţa Consiliului Local, deputatul AUR Antonio Andruşceac a susţinut că Mircea Vulcăneascu a fost un "mare creştin şi mare patriot român care a readus ţării opt vagoane de aur", cu care au putut fi continuate "eforturile de război împotriva ocupanţilor comunişti". El a acuzat Institutul Elie Wiesel că ar avea o "preocupare vizavi de rescrierea istoriei României şi de demolare a cultului eroilor martiri" ai neamului românesc. Andruşceac a anunţat, în cadrul dezbaterilor, că, în cazul în care proiectul va fi aprobat, acesta va fi atacat pe motive de legalitate.

"La rândul său, senatoarea independentă Diana Şoşoacă a transmis că aprobarea proiectului ar reprezenta "un act de incultură", "impostură" şi "antiromânism". Ea a adăugat că desfiinţarea bustului nu ţine de competenţa Sectorului 2, ci a Primăriei Generale a Capitalei, iar în prealabil ar fi necesar un aviz de la Ministerul Culturii şi un punct de vedere al Academiei Române. Ea a adăugat că intenţionează să formuleze plângere penală împotriva iniţiatorului proiectului, dar şi a Institutului Elie Wiesel.

Diana Şoşoacă a menţionat că prin Legea 127/2017 a fost instituită ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în cărei expunere de motive apare inclusiv numele lui Mircea Vulcănescu. "Dumneavoastră vi se pune un proiect, vi se invocă o legislaţie de acum 70 de ani care nici măcar nu poate să îi fie atribuită procesului lui Mircea Vulcănescu, având în vedere că acesta niciodată nu a fost condamnat pentru ceea ce spune Institutul Elie Wiesel", a completat ea.

Deputatul AUR Mircia Chelaru, general (r) și fost șef al Statului Major General, prezent la ședința CL Sector 2, s-a opus și el proiectului.

Cum au votat consilierii locali:

content-image

Înregistrarea video a ședinței:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.