Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cadrul Temporar pentru sprijinirea firmelor afectate de Covid a fost extins! Guvernul României nu acordă niciun ban firmelor și antreprenorilor români!

Facebook
Vasile Toma deputat

Pe 19 martie 2020, în plin lockdown, Comisia Europeană a adoptat „Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”. Scopul său a fost și rămâne acela de a permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea totală prevăzută în normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul focarului de coronavirus.

Până în prezent, The State Aid Temporary Framework a fost folosit de toate statele membre care au oferit IMM-urilor, PFA-urilor și chiar și freelancerilor numeroase forme de ajutor de stat pe baza acestui Cadru. În toate statele membre UE, această formă de ajutor în plină pandemie care a decimat mediul privat de afaceri a condus la efecte pozitive, ajutând sute de mii de firme nu doar să ocolească falimentul, ci și să contribuie substanțial la economia statelor din care fac parte, atât de afectată de pandemie.

În întreaga Europă se știe că acest Cadru, inițial cu termen până la finele lunii iunie a.c., a fost prelungit ca termen și sferă până la data de 31 decembrie 2021. Numai în România, acest lucru a trecut neobservat, “grație” guvernanților care nu doar că nu au oferit supotul necesar firmelor românești pe perioada pandemiei, dar au creat o schemă de ajutor de stat absolut nefuncțională și care a devenit acum reflecția unui eșec major, susține deputatul Vasile Toma, Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților:

”Suntem în luna iunie. Nu am auzit niciun reprezentant al Guvernului vorbind de acest lucru! Mai mult, pentru schemele de stat pentru ajutorul COVID instituite prin vestita OUG 130/2020 în care inițial primeau ajutoare de stat firmele de închirieri casete audio-video și cele ce desfășoară activități de vânzarea cu amănuntul a armelor și munițiilor, prin care se prevăd 3 Măsuri de ajutor de stat, nu mai sunt bani! Aceasta după ce Măsura 3, cea mai consistentă care acordă granturi pentru investiții a fost blocată și a culminat cu suspiciuni de fraudă și plângere la DNA făcută chiar de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, administratorul schemei. Cât despre Măsura 2, granturi pentru capital de lucru de până la 150 000 de euro, nu mai sunt bani! Mii de firme care au făcut cheltuieli pentru înscriere așteaptă niște bani care nu au fost prevăzuți nici în Legea bugetului de stat pe 2021, nici în alte programe.

Timp în care Cadrul Temporar a fost prelungit, iar facilitățile curg. Numai să vrei.

Întrebarea este: Vrea și poate Guvernul României să sprijine firmele românești?

De ce nu oferă explicații și de ce nu ne spune cum are de gând- dacă are!- să folosească ajutoarele pentru COVID?

Ca să nu mai vorbesc că despre fondurile europene ca urmare a celui mai mare buget european din istoria UE prin exercițiul financiar multianual european 2021-2027 nu se aude absolut nimic și tot mediul privat autohton, motorul economiei noastre, așteaptă, întreabă și se chinuie să supraviețuiască!

Cât despre PNRR, am văzut cu toții viziunea și adevăratul suport pe care acest Guvern îl acordă companiilor românești!

Pe această cale, în condițiile unei opacități demne de un alt regim politic, nicidecum de o democrație, adresez public Prim-ministrului României, domnul Florin Cîțu, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Cristian Ghinea, și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul  Claudiu Năsui, de ce nu spijină firmele românești și lasă antreprenorii români să moară?

De ce nu au explicat și nu explică nici acum cum intenționează să folosească prelungirea duratei și a sferei Cadrului Temporar pentru măsuri de ajutor de stat de redresare din criza COVID?

Iar dacă strigătul disperat pentru ajutor al antreprenorilor români nu este suficient, ONRC a publicat statistica pe primele 4 luni ale anului 2021 referitoare la radierea, dar și înmatricularea companiilor. Numărul radierilor companiilor a crescut cu 43 % raportat la aceeasi perioada din 2020 respectiv ianuarie-aprilie. Analiza la zi arată că, în 2021, nu avem nici un program de susținere a mediului de afaceri și nici de înființare de companii noi. Prognoza? Numărul de înmatriculări de noi companii va scădea procentual până la sfârșitul anului, suferind procente alarmante. Acestea, deși bani măsuri de sprijin există, însă Guvernul României nu vrea să le folosească.”, susține deputatul PSD în comunicatul remis redacției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.