Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călătorie în lumea lui J. R. R. Tolkien, la Biblioteca Naţională a Franţei

www.biographyonline.net
J.R.R Tolkien

Cea mai mare expoziţie consacrată operei lui J. R. R. Tolkien s-a deschis marţi la Biblioteca Naţională a Franţei (BNF) din Paris, în cadrul acesteia fiind prezentate numeroase manuscrise, desene, hărţi şi alte documente izvorâte din mâna celebrului creator al ''Pământului de Mijloc'', relatează AFP potrivit Agerpres.

BNF a reunit în galeriile sale care se întind pe 1.000 mp 300 de obiecte ce trasează opera şi viaţa lui John Ronald Reuel Tolkien, profesor de limbă şi literatură anglo-saxonă la Oxford, care a inventat o lume întreagă populată, printre alţii, de elfi şi pitici, nevoiţi să-şi unească forţele pentru a lupta contra maleficului Sauron.

Intitulată ''Tolkien, călătorie în Pământul de Mijloc'', expoziţia este alcătuită dintr-o primă parte, dedicată diferitelor popoare care populează acest univers, teritoriilor şi limbilor lor şi o doua parte, axată pe parcursul autorului englez, născut în 1892 şi decedat în 1973.

Expoziţia, deschisă până la data de 16 februarie, reprezintă o oportunitate de a descoperi până unde se întind rădăcinile operei lui Tolkien, care ajung la cele mai variate mituri şi tradiţii - povestiri nordice, legende germanice (precum ''Cântecul nibelungilor''), ciclul arthurian, miturile Atlantidei şi Turnului Babel şi chiar Sfântul Gheorghe ucigând balaurul.

Obiectele, armurile şi anluminuri ajută la contextualizarea acestor asocieri, precum ''Cornul lui Roland'', un corn de vânătoare, realizat din fildeş, care ne aminteşte de similitudinile dintre '''Cântecul lui Roland'', poem epic din secolul al XII-lea şi personajul Boromir din ''Stăpânul Inelelor''.

''Tolkien deţine o cunoaştere foarte profundă a literaturii, mai ales a literaturii epice, de la Homer la Dante, până la Milton... Uneori, el chiar se amuză făcând cu ochiul'' unor autori, a explicat pentru AFP Frédéric Manfrin, unul dintre curatorii expoziţiei.

Profunzimea operei lui Tolkien - care a inventat milenii de istorie, limbi şi alfabete utilizate de principalele popoare din Pământul de Mijloc şi linii genealogice prelungi ale personajelor sale - îşi spune cuvântul în faţa vizitatorilor.

Acuarele şi caligrafie

Dincolo de literatură, autorul s-a inspirat din lumea înconjurătoare. ''El nu a vrut să construiască o mitologie pentru Anglia, însă a visat ca într-o bună zi să poată găsi o serie de poveşti specifice ţării pe care o iubea, şi a avut legături foarte profunde cu Midlands (centrul Angliei, al cărui nume înseamnă chiar pământul de mijloc)'', a declarat la rândul său curatorul Vincent Ferré.

Această expoziţie, concepută împreună cu urmaşii lui Tolkien, biblioteca Bodleiană a Universităţii din Oxford şi Universitatea Marquette din Milwaukee, prezintă, de asemenea, talentul de desenator al scriitorului. Stilul său proaspăt şi naiv al acuarelelor cu Bilbo din ''Hobbitul'' poate surprinde, însă aminteşte că acest roman a fost scris de Tolkien pentru a-i distra pe copii, ceea ce contrastează cu desenele sale din tinereţe.

Expoziţia prezintă de asemenea numeroase ilustraţii, coperte de cărţi şi chiar şi texte în limbile elfilor şi piticilor, izvorâte din mâna lui Tolkien.

''Realizarea unei expoziţii despre un scriitor din secolul XX este întotdeauna complicată deoarece manuscrisele sunt rareori spectaculoase. În cazul lui Tolkien, suntem norocoşi să nu avem doar ilustraţii, ci şi manuscrise care sunt magnifice din punct de vedere grafic'', a afirmat Frédéric Manfrin.

Sunt abordate numeroase subiecte controversate, cum ar fi poziţia presupus inferioară a femeii în opera lui Tolkien, aparentul maniheism al personajelor sau viziunea sa despre puterea ultra-monarhică, iar expoziţia încearcă să răspundă la acestea prin studiul operelor.

Totodată BNF aduce un omagiu neobositului Christopher Tolkien, unul dintre fiii autorului, care a publicat toate textele ulterioare ''Hobbitul'' şi ''Stăpânul inelelor'', în urma descifrării manuscriselor lăsate în urmă de tatăl său, inclusiv impunătorul roman ''Silmarillion''

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.