Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule liberale în Modrogan. Forma Guvernului Cioloş post-alegeri. Câți tehnocrați sunt în ecuație

Dacian Ciolos IAA

Premierul Dacian Cioloş este pregătit să fie şeful unui guvern politic după alegeri, dacă PNL va reuşi să obţină  procecentele necesare pentru a încropi  în jurul său o majoritate parlamentară cu USR şi UDMR. Nu fără propriile condiţii. Viitorul guvern va fi unul mixt. Sau deloc. Deja în PNL se fac calcule cu privire la portofoliile vizate şi potenţialii lor ocupanţi.

Pentru Dacian Cioloş  este crucial ca din viitorul guvern să facă parte  unii din actualii săi miniştri şi colaboratori.  De altfel cu excepţia lui Cristian Ghinea, proaspăt demisionar din guvern pentru a candida pe listele USR la parlamentare, restul miniştrilor curtaţi de Nicuşor Dan şi Alina Gorghiu au declinat ofertele. Potrivit unor surse convergente din PNL şi USR,  aceştia au preferat  să meargă pe cartea, ce-i drept riscantă, a primirii unui nou portofoliu într-un viitor guvern mixt, format din tehnocraţi şi politicieni, girat de Dacian Cioloş după scrutinul din 11 decembrie.  Un aşa-numit cabinet "tehnic" cum a preferat  să-l intituleze, chiar astăzi, preşdintele Klaus Iohannis, care nu este deloc străin de acest scenariu, susţin sursele citate.

"Trebuie să vedem ce înseamnă un Guvern tehnic. Este un Guvern acceptat de partidele politice, dar care nu este apropiat de vreun partid. Am observat încă din primăvara acestui an că toate partidele au încercat să se profileze atacând acest Guvern. Totuși, ceea ce îmi doream să se întâmple, s-a întâmplat. Am avut un an de stabilitate, un an de creștere economică, am avut un rând de alegeri locale, care s-au desfășurat fără probleme și mă aștept ca și alegerile parlamentare să se desfășoare fără evenimente care să perturbe", a declarat recent Klaus Iohannis, la Adevărul Live.

Conform surselor citate, viitorul guvern  pe care s-au înţeles Dacian Cioloş cu liderii liberalii va avea o reprezentare paritară: jumătate din viitorii miniştri, cel mai probabil zece portofolii ministeriale, vor fi ocupate de tehnocraţi propuşi de premier, iar celalată jumătate,  tot zece portofolii, vor fi împărţite  între  liberali şi udemerişti, dacă aceştia din urmă vor consimţi că participa la crearea unei  noi majorităţi împreună cu PNL şi USR după alegeri. În schimb, partidul lui Nicuşor Dan ar urma să nu aibă reprezentanţi direcţi în viitorul  Executiv, ei girând mai degrabă numele cu care Cioloş  va veni, actuali miniştri şi alte nume noi posibile din zona tehnocrată, ne-au mai explicat sursele citate. De asemenea,  această variantă de executiv  va  avea  trei vicepremieri - unul tehnocrat, altul de la PNL şi ultimul pentru UDMR, ne-au mai explicat sursele citate.

Printre numele de tehnocraţi pe care Cioloş le-ar putea propune ca miniştri, iar USR le-ar susţine s-ar număra Sorin Buşe la Transporturi, cel care a refuzat recent un loc eligibil de deputat pe lista PNL Bihor, Dragoş Pîslaru la Muncă, Vlad Voiculescu la Sănătate,  Achim Irimescu la  Agricultură, Cristian Palmer la Mediu, Costin Borc la Economie, Corina Şuteu, preferată la Cultură şi Vlad Grigorescu la Energie şi Cristian Ghinea  la Fonduri Europne. Şi Dan Tudorache ar  fi în cărţi, preferabil la Interne, susţin surse din USR, dar şi liberalii emit pretenţii pentru acest portofoliu ţintit de Ilie Bolojan şi de Gheorghe Falcă.

La liberalii, discuţiile legate de cine şi cum va ocupa unele portofolii ministeriale nu sunt atât de înaintate. Se ştie clar că ardelenii, deținători ai celor mai puternice filiale din  ţară, vor să ia partea leului, atât în viitorul executiv, cât şi în cadrul Congresului PNL de anul viitor. Actual  secretar general şi edil al municipiului Oradea, bine  văzut de Cioloş care l-ar vrea viitor partener ca şef de partid, Ilie Bolojan este susţinut de colegii săi atât pentru postul de vicepremier, cât şi pentru un portofoliu consistent, Dezvoltare Regională sau Internele, ca o primă etapă dintr-un plan mai mare, acela al câştigării şefiei PNL la viitorul Congres de partid. Conform surselor citate, actualul lider PNL, Alina  Gorghiu este la curent cu planurile liberalilor, dar încă se bucură de aprecierea şi susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis şi mizează pe acest sprijin în cazul în care PNL va ajunge la guvernare şi se va pune problema  alegerii conducerii de partid de către delegaţii congresului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.