Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călimara lui Cuza cu peniţa din argint şi celebra oca - expuse la Muzeul de Istorie

www.natgeo.ro
muzeul national de istorie

Călimara domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu peniţa din argint, scări de şa, celebrele unităţi de măsură ocaua mică şi ocaua mare, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa, sunt câteva din piesele de colecţie ce vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Suceava, într-o expoziţie temporară, cu ocazia Unirii Principatelor Române, informează Agerpres.

Reprezentanţii instituţiei muzeale sucevene au anunţat, luni, că în perioada 20 ianuarie - 26 februarie 2023 va fi deschisă expoziţia temporară ''24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române'', dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova, zi numită de contemporanii vremii "Ziua Renaşterii Naţionale, sau cea mai frumoasă zi a neamului românesc".

Expoziţia cuprinde obiecte din colecţiile Muzeului Naţional al Bucovinei, constând din documente şi câteva din piesele originale ce se păstrează la Muzeul de Istorie din Suceava şi care au aparţinut domnitorului şi soţiei sale, doamna Elena.

Piesele provin din vechile colecţii ale Muzeului oraşului Fălticeni, de unde au fost transferate în anul 1980 la Muzeul Judeţean Suceava.

Se păstrează printre altele, călimara lui Cuza, cu peniţa din argint, scări de şa, celebra oca, ocaua mică şi ocaua mare, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa.

De asemenea, o machetă cu coroana princiară, pe spatele căreia scrie data 11 februarie 1866, dată care a fost numită "abdicarea lui Cuza" când domnitorul a fost silit să abdice ca urmare a conjuraţiei pregătite de Monstruoasa Coaliţie. Plecând, Cuza avea să afirme memorabilele cuvinte: "Să dea Dumnezeu să-i meargă ţării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!", se arată în informarea transmisă de reprezentanţii Muzeului de Istorie din Suceava.

Totodată, vor fi expuse panouri cu imagini semnificative referitoare la măreţul act al Unirii din anul 1859.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială în istoria naţională, prin aceea că a pus bazele statului unitar şi a statului modern, mai menţionează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.