Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu a RĂBUFNIT la adresa magistraților: Unii sunt vocali pentru că au o agendă politică

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu parlament

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, la Cluj-Napoca, despre protestele declanșate de magistrați, că „se observă în mod clar că sunt anumiți magistrați foarte vocali care au o agendă politică”.

„Se observă în mod clar că sunt anumiți magistrați foarte vocali care au, de fapt, o agendă politică. Sesizez din partea unora, puțini, din fericire, idea că legile ar trebui să fie făcute, practic, tot de magistrați. Nu. Există un principiu clar și sănătos al separării puterilor în stat. Parlamentul este cel care legiferează și nu unii dintre cei care fac parte din rândul magistraților despre care văd că ar vrea ei să legifereze și funcționarea magistraturii și alte lucruri și legi care vizează domeniul justiției, ceea ce este inedit”, a afirmat liderul ALDE, conform Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Potrivit acestuia, este probabil că în România, după Revoluție, din cauza „acestor tulburări care au avut loc”, mulți încă nu își văd rostul în societate.

Tăriceanu a adăugat că sunt câteva aspecte în OUG care îi nemulțumesc pe magistrați, cum ar fi faptul că au fost procurori delegați în funcții foarte înalte, de conducere.

„Dacă judecătorilor li se cere să treacă printr-un interviu și examene, pentru procurtori nu e valabil? Există nevoia unui statut special? Nu sunt și ei magistrați? Au fost învățați așa? Sigur, foarte rău. (...) Întâlnim atâtea cazuri care probabil nu aveau pregătirea necesară, dar aveau mult drag în a-și menține posturile și le foloseau ca instrumente docile în justiția prin binomul SRI-DNA. Dacă sunt alte chestiuni, sigur controversate, pot discuta cu ministrul Justiției și o să vedem dacă există o soluție”, a mai spus liderul ALDE.

La rândul său, potrivit europarlamentarului Norica Nicolai, Comisia de la Veneția are un set de recomandări pentru activitatea procurorilor.

„Despre stabilitate a vorbit dl. președinte Tăriceanu. E normal să ai un parcurs corect în carieră care să îți dea șansa de a ocupa o funcție, nu prin cumetrii, ci prin competență, după ce ai parcurs un examen, așa cum s-a întâmplat la această secție. Toți cei care se ocupă de investigarea criminalității, toți care activează la aceste secții au participat la un concurs, în care au luat niște note. Asta îți dă încredere și competență profesională. Eu am mai multă încredere într-un magistrat, procuror sau judecător despre care știu că a fost capabil să treacă un concurs, decât într-unul care a intrat într-o funcție de decizie, într-un grad ierarhic superior, pe ușa din dos”, a spus Nicolai.

Potrivit acesteia, a refuza să intre în instanțe, înseamnă pentru un judecător că nu își realizează atributul de a înfăptui dreptatea.

Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat, vineri, că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției și că se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.