Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu îl CONTREAZĂ pe Darius Vâlcov și ia partea fondurilor private de pensii: 'Nu te joci cu banii celor care au depus'

tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că fondurile private de pensii trebuie să lărgească portofoliul investiţiilor, "ţinând cont de necesitatea unei abordări extrem de prudente", luând exemplul ţărilor cu fonduri de pensii cu vechime mare.

"Fondul de asigurări sociale pe care îl gestionează statul nu este folosit pentru investiţii, chiar dacă are excedent (...). Acest excedent se reportează şi poate să acopere nevoile în decursul timpului când veniturile nu mai sunt excedentare, ci din contră. În ceea ce priveşte fondurile private, ele investesc în momentul de faţă în economie, investesc în titluri de stat, dar sigur ele preferă să folosească instrumente foarte conservatoare şi precaute, dar sunt ţări în care pot să investească pe bursă sau în alte instrumente. Trebuie să lărgim puţin acest portofoliu, ţinând cont de necesitatea unei abordări extrem de prudente, pentru că nu te joci cu banii celor care au depus contribuţia la fondul de pensii. Trebuie să ne aliniem şi în această privinţă la practicile care sunt în statele care sunt evoluate, care au fonduri de pensii cu vechime mult mai mare decât cele din România", a afirmat marţi Tăriceanu, la Senat, după întâlnirea cu reprezentanţii societăţilor care administrează Pilonul II de pensii.

Citește și: USR Plus șochează! ‘Proprietatea privată trebuie să dispară’

Potrivit lui Tăriceanu, statul trebuie să le creeze cadrul de funcţionare, dar trebuie "un pic de imbold de a înţelege mai bine că rolul lor este a reinvesti aceşti bani în economia românească".

El a menţionat că cei care gestionează fondurile de pensii au susţinut ca fiind "nejustificată" necesitatea majorării capitalului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Liviu Dragnea are parte de o zi plină de emoții! Zi decisivă pentruliderul PSD! Instanța va da un verdict azi

"Sigur că o să stăm să ne mai uităm care este sunt cele mai bune practici europene. La noi, în momentul în care s-au înfiinţat fondurile de pensii, neavând un număr suficient de contributori, cheltuielile erau mari şi atunci noi am făcut câteva lucruri ca să ajutăm piaţa să demareze. Am stabilit un nivel de capital mic şi un comision mare pe care îl primeau. Acum, pentru că ele au ajuns să aibă în portofoliu cam 10 miliarde de euro depuneri, sigur că la volumul ăsta generează profit ca să se poată administra. Comisionul l-am scăzut şi nu au avut nimic de comentat, au fost foarte corecţi. Avem o discuţie cu mărimea capitalului, care probabil va trebui ceva diminuat", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a explicat că Autoritatea de Supraveghere Financiară monitorizează activitatea fondurilor de pensii private, astfel încât riscurile pe care acestea şi le asumă în administrarea banilor să fie reduse.

Citește și: Gigi Becali, amendat de Comisia de Disciplină a FRF! Care este cauza

"Statul nu are niciun rol în administrarea pilonului II de pensii. În ceea ce priveşte randamentul banilor de la Pilonul II de pensii, acest randament ţine de fiecare societate în parte. De asemenea, şi aici este şi rolul activ al Autorităţii de Supraveghere Financiară, este să monitorizeze activitatea lor, astfel încât riscurile să fie reduse sau practic inexistente pentru contributori. Riscul nu e doar treaba lor, profitabilitatea este însă (...). Le-am dat facilităţi şi au fost mulţumiţi şi acesta este şi motivul pentru care au reuşit să crească şi au crescut frumos. Nu e o investiţie pe termen scurt, (...) dar eu sunt optimist în ceea ce priveşte situaţia şi evoluţia lor în continuare pe piaţa românească", a adăugat Tăriceanu.

Citește și: O tehnică folosită pe timpul lui Ceaușescu, revine! Cât vor plăti în plus românii pentru produsele de acest fel .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.