Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de Lege privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România, care prevede declasificarea informaţiilor din perioada 1938 - 1989 referitoare la aceste comunităţi, depozitate la Arhivele Naţionale ale României, potrivit Agerpres.

S-au înregistrat 269 de voturi "pentru" şi 7 abţineri. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declasificarea informaţiilor cuprinse în documentele adoptate, primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniştri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat, în perioada 1938 - 1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României şi în arhiva Secretariatului General al Guvernului, cu privire la comunităţile evreieşti şi viaţa comunitară evreiască în toate formele acesteia, în vederea studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România. 

Potrivit textelor adoptate, "prin derogare de la prevederile alin. (4) şi alin. (10) ale art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate se declasifică hotărârile clasificate adoptate, precum şi documentele clasificate primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniştri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat în perioada 1938 - 1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României şi în arhiva Secretariatului General al Guvernului, privind comunităţile evreieşti şi/ sau formele de organizare ale acestora, Cultul Mozaic, respectiv organizaţiile, societăţile, asociaţiile, aşezămintele, fundaţiile evreieşti/ israelite/ mozaice".

Citește și: Camera Deputaţilor a respins solicitarea de constituire a unei comisii de anchetă pentru verificarea activității CNA

Deţinătorii documentelor ce conţin informaţiile clasificate, precum şi cei care deţin copii ale acestora iau măsuri pentru suprimarea marcajelor de clasificare şi scoaterea informaţiilor de sub incidenţa reglementărilor proiective prevăzute de lege. 

Prin derogare de la prevederile art. 28 şi 30 şi ale anexei nr. 6 la Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, documentele ce conţin informaţiile declasificate se pun imediat la dispoziţia persoanelor interesate, la cererea acestora, mai prevede proiectul. 

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.