Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când credeați că le-ați văzut pe toate: Persoanele nevaccinate anti-COVID au un risc mai mare de accidente rutiere, potrivit unui nou studiu

Inquam Photos / Octav Ganea
centru vaccinare drive thru bucuresti

Dacă ați refuzat să vă faceți vaccinul COVID, ați putea fi mult mai predispus la un accident de mașină. Sau cel puțin acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat luna aceasta în The American Journal of Medicine, citat de fortune.com. Poate suna amuzant, însă implicațiile ar putea fi ample, autorii studiului susținând că inclusiv companiile de asigurări și-ar putea baza ofertele pe situația vaccinării clienților.

În vara anului 2021, cercetătorii canadieni au examinat dosarele deținute de guvern a peste 11 milioane de adulți, dintre care 16% nu primiseră vaccinul COVID.

Ei au descoperit că persoanele nevaccinate aveau cu 72% mai multe șanse de a fi implicate într-un accident rutier grav - în care cel puțin o persoană a fost transportată la spital - decât cele care au fost vaccinate. Acest lucru este similar cu riscul crescut de accidente rutiere pentru persoanele cu apnee în somn, deși doar la jumătate față de cel al persoanelor care fac abuz de alcool, au constatat cercetătorii.

Riscul excesiv de accidente de mașină prezentat de șoferii nevaccinați "depășește câștigurile în materie de siguranță aduse de progresele moderne ale ingineriei auto și impune riscuri și pentru alți utilizatori ai drumurilor", au scris autorii.

Bineînțeles, faptul de a sări peste un vaccin COVID nu înseamnă că cineva va avea un accident de mașină. În schimb, autorii teoretizează că persoanele care se opun recomandărilor de sănătate publică ar putea, de asemenea, "neglija orientările de bază privind siguranța rutieră".

De ce ar ignora regulile de circulație? Neîncrederea în guvern, credința în libertate, concepțiile greșite despre riscurile zilnice, "credința în protecția naturală", "antipatia față de reglementări", sărăcia, dezinformarea, lipsa de resurse și convingerile personale sunt motive potențiale propuse de autori.

Constatările sunt suficient de semnificative pentru ca medicii de îngrijire primară să ia în considerare consilierea pacienților nevaccinați cu privire la siguranța în trafic - iar companiile de asigurări ar putea să își bazeze modificările politicilor de asigurare pe datele privind vaccinarea, sugerează autorii.

Primii respondenți ar putea, de asemenea, să ia în considerare luarea de măsuri de precauție pentru a se proteja de COVID atunci când răspund la accidente rutiere, au adăugat autorii, deoarece este mai probabil ca un șofer să fie nevaccinat decât vaccinat.

"Constatările sugerează că adulții nevaccinați trebuie să fie atenți în interior cu alte persoane și în exterior cu traficul din jur", au concluzionat autorii.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au examinat legătura dintre comportament și statutul de vaccinare. În rândul adulților tineri, un studiu din 2021 publicat în Journal of Bioeconomics a constatat o corelație între conducerea riscantă auto-raportată și faptul că au sărit peste vaccinul antigripal. Acesta a examinat răspunsurile la sondaj ale mai mult de 100.000 de canadieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.