Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidat PSD: Românii să-şi schimbe numele, dacă nu vor să se confunde cu romii/ REPLICA

ACEST ARTICOL ARE ȘI UN DREPT LA REPLICĂ CARE POATE FI CITIT LA SFÂRȘIT!!!!

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula este unul dintre ”tehnocrații” care au ales să candideze pe listele PSD pentru un mandat de deputat în Bucureşti. Iniţial activist pentru drepturile minorităţii din care face parte, Necula a fost cooptat în Guvern încă din timpul lui Victor Ponta, și, deşi unele publicaţii l-au acuzat de atitudini antisemite, Institutul Ellie Wiesel nu a reacționat. Însă votanţii naţionalişti cultivaţi de Partidul Social Democrat cu sloganuri precum ”Mândru că sunt român” ar putea avea o reacţie faţă de candidatura lui Necula, din moment ce proaspătul pesedist crede ca denumirile  ”România” şi ”român” sunt nepotrivite şi ar trebui schimbate.

O serie de declaraţii făcute în septembrie 2014 conturează un profil neașteptat candidatului PSD, incompatibil atât cu sloganul ”Mândru că sunt român”, cât și cu ”îndrăzneala de a crede în România”, la care invită social democrații lui Liviu Dragnea. Potrivit domnului Ciprian Necula, însăsi denumirea de ”român” ar trebui schimbată pentru a evita confuziile cu etnia ”romă” din care face parte.

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani săptămânalului Kamikaze, candidatul PSD Ciprian Necula vorbește despre avantajul istoric, în ceea ce privește numele,  pe care îl au ”romii” față de ”români”, dar și despre obiceiul căsătoriei între copii, care – susține în premieră Necula – ar fi preluat de minoritari de la populația majoritară.

”Reporter: Nu e un inconvenient pentru noi, românii ceilalți, că se creează confuzia asta între rromi și România?

Ciprian Necula: O fi o confuzie, dar atunci să schimbăm numele țării în Valahia. Dacă avem Valahia, nu mai e confuzie cu rrom. Denumirea de rrom e mult mai veche decît cea de român. Locuitorii din această zonă se numeau valahi cînd nouă ni se zicea rromi. Cred că ar fi corect să rămînă valahi”.

Candidatul PSD crede că multe dintre caracteristicile minorității țigănești aparțin, de fapt, etnicilor români. Petrecerile în stradă și căsătoriile între copii sunt doar două exemple, spune Necula.

Reporter: Clan-clan, dar de ce ies în stradă să stea pe scaune și să mănînce semințe, de ce nu stau la ei acasă?

Ciprian Necula: Să-ți spun ceva. De la români le vine. Obiceiul cu nunta în stradă, în uliță, nu rromii l-au inventat. E un obicei străvechi. Te rog să te gîndești puțin. Rromii au fost sclavi și au împrumutat ce au văzut la români.

Reporter: Tot de la români au luat și căsătoriile la vîrsta de zece ani?

Ciprian Necula: Da, exact, este preluată tot de la români, așa se făcea pe vremuri”

Ciprian Necula este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și, din 2013, deține titlul de doctor în sociologie acordat de aceeași instituție de învățământ. La alegerile din 11 decembrie 2016, ocupă locul 13 (eligibil) pe lista Partidului Social Democrat pentru Camera deputaților în București, în fața unor actuali deputați precum Gabriela Podașcă sau Daniel Geantă.

---

(Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro)

______

REPLICA:

StimatE Razvan Zamfir,

Am citit, în această dimineață, un articol pe site-ul www.stiripesurse.ro, cu titlul "Candidat PSD: Românii să-şi schimbe numele, dacă nu vor să se confunde cu romii", pe care îl consider inexact, întrucât citează două surse, pe două teme diferite, dintr-o perspectivă diferită față de cea din momentul declarațiilor respective. 
În prima situație pe care o relatați: "Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani săptămânalului Kamikaze, candidatul PSD Ciprian Necula vorbește despre avantajul istoric, în ceea ce privește numele, pe care îl au ”romii” față de ”români”, dar și despre obiceiul căsătoriei între copii, care – susține în premieră Necula – ar fi preluat de minoritari de la populația majoritară".
Contextul în care am discutat telefonic cu jurnalistul Alexandru Cautis, kamikaze.ro, a fost provocat de inițiativele unor politicieni români care își propuneau schimbarea etnonimului rom în țigan. Motivul invocat, cam de toți susținătorii unei asemenea inițiative, printre altele, a fost presupusa confuzie dintre romi si români. Deci, să schimbăm numele oficial ale unei minorități pentru a evita confuzia. În contextul în care revista Kamikaze este una de satiră politică, din aceeași perspectivă subiectivă si abuzivă, am spus că, pentru a evita confuzia amintită, politicienii ar putea să se gândească și la perspectiva schimbarii etnonimului român în valah, menționând totuși că e o perspectivă ironică, pasaj pe care jurnalistul nu a mai considerat necesar să-l includă în text. Totodată, în interviul respectiv am vorbit despre această problemă într-un sens mai larg.
Privitor la preluarea anumitor cutume de la majoritari, vă asigur că nu este o teorie ce-mi aparține; este un fenomen natural de inter-culturalitate și puteți găsi informații prețioase în recent apăruta lucrare a lui Andrei Oișteanu ”Sexualitate și societate” (Polirom, 2016). 
Cât despre "antiseminism", când citați un site pe care il consider de extremă dreapta, finanțat de fostul ministru Bostan, ar trebui să vă puneți dvs întrebări despre veridicitatea unor astfel de surse. 
În ceea ce privește drepturile minorităților, drepturile omului și situația grupurilor vulnerabile (respectiv, combaterea sărăciei), așa cum am făcut și în afara Partidului Social Democrat, vă asigur că vor fi prioritățile mele principale în Parlamentul Romaniei. 
Vă mulțumesc pentru eventuala oportunitate de a lămuri un articol care deformează (sper eu, fără intenție) realitatea printr-o simplă schimbare de context.

Cu bine, Ciprian Necula

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.