Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidaţii UDMR Covasna cer măsuri drastice pentru sancţionarea manifestărilor şovine şi xenofobe

udmr

Candidaţii UDMR Covasna pentru Camera Deputaţilor, Benko Erika şi Marton Arpad, consideră că sunt necesare măsuri mai drastice pentru sancţionarea manifestărilor şovine şi xenofobe, inclusiv în mediul on-line. Marton Arpad a afirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi incitarea la ură naţională şi discriminarea pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală sunt incriminate atât de Codul Penal, cât şi de o serie de alte legi, totuşi în spaţiul public şi mediul virtual există nenumărate manifestări antimaghiare care rămân nesancţionate.

El a amintit, printre altele, că şi Legea audiovizualului interzice difuzarea emisiunilor care incită la ură naţională, rasială şi religioasă, dar cu toate acestea există televiziuni care întreţin o stare de spirit antimaghiară şi, implicit, influenţează comportamentul unora dintre auditori. "Avem un articol foarte concis şi clar în Codul Penal care zice că incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (...) Avem legislaţie, dar cu toate astea se întâmplă ceea ce vedem că se întâmplă şi noi credem că ar trebui, se pare, să mai adăugăm ceva ca să înţeleagă toată lumea. Legea audiovizualului, spre exemplu, nu se referă şi la presa scrisă şi e de discutat şi în legătură cu reglementarea în mediul on-line", a declarat deputatul Marton Arpad, care candidează pentru al optulea mandat.

Benko Erika, care ocupă primul loc pe lista UDMR Covasna pentru Camera inferioară a Parlamentului, a declarat că este "revoltător şi inacceptabil" modul în care unele persoane publice se raportează la comunitatea maghiară, făcând referire atât la jurnalişti, cât şi la politicieni şi suporteri ai unor echipe sportive. Acesta a salutat faptul că Federaţia Română de Baschet a sancţionat recent două cluburi sportive, din Cluj şi Iaşi, pentru comportamentul nesportiv al suporterilor faţă de echipa din Sfântu Gheorghe, însă consideră că nu e suficient pentru a stopa aceste excese. "Este foarte important să avem o legislaţie clară în privinţa hate speech-ul îndreptat împotriva comunităţii noastre. Din păcate, aceste tendinţe s-au accentuat în ultimul timp, e prezent şi în discursurile televiziunilor şi în social-media şi chiar şi în sport. (...) Pe Facebook situaţia nu e mai bună, liderii comunităţii maghiare primesc adeseori ameninţări, chiar şi cu moartea, şi nu una două, ci cu sutele. Se ştie că sunt pagini pe internet cu caracter antimaghiar, rasist şi antisemit, dar din păcate legislaţia românească nu e clară. (...) Scopul nostru este ca şi în România, când cineva stă în faţa calculatorului, a laptop-ului, tabletei sau telefonului să se gândească la consecinţe înainte să posteze un mesaj antimaghiar sau xenofob, să se gândească de două ori înainte de a apăsa butonul send", a spus Benko Erika, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.