Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul argentinian pentru postul de director general al AIEA consideră un atu secretele nucleare ale Argentinei

AIEA
AIEA

Candidatul argentinian pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, consideră că secretele nucleare ale ţării sale îi oferă o perspectivă unică asupra rolului pe care l-ar avea de îndeplinit în acest post în care ar trebui să gestioneze şi monitorizarea programului nuclear al Iranului, anunță AGERPRES.

''Înţeleg cum se desfăşoară lucrurile în locuri unde ştiinţa şi tehnologia se întrepătrund adesea cu sectorul militar'', a spus Rafael Grossi într-un interviu acordat marţi agenţiei DPA.

Citește și: A ieșit la suprafață! Fosta firmă a lui Dan Barna, bani grei pentru susținătorii #Rezist și USR

El s-a alăturat Ministerului de Externe argentinian în perioada tranziţiei la democraţie din anii '80. Armata a informat la acea vreme noua conducere democratică a Argentinei despre existenţa unui program secret de îmbogăţire a uraniului în această ţară, tehnologie ce poate fi folosită atât pentru centralele nucleare civile, cât şi pentru producţia de arme atomice. Rafael Grossi a fost atunci detaşat de MAE argentinian la o instalaţie nucleară secretă pentru a se familiariza cu domeniul.

''Înţeleg ce înseamnă un program nuclear pentru o ţară în dezvoltare'', mai afirmă el în interviul dat agenţiei germane de presă. ''Pot înţelege care pot fi motivaţiile - această interacţiune între suveranitate, mândrie naţională, (conceptul de) ''power politics'''', a explicat diplomatul argentinian.

Citește și: Piperea iese la rampă! ‘Nu își dau seama în ce rahat îi bagă acest frustrat?’

Vorbind despre dosarul nuclear iranian, el şi-a exprimat speranţa că, după retragerea SUA din această înţelegere, Teheranul ar putea găsi soluţii pentru salvarea pactului împreună cu celelalte cinci state rămase în acord, respectiv Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Rafael Grossi a mai spus că el nu are lecţii de dat Iranului, dar a adăugat că istoria propriei sale ţări l-a învăţat că ''dacă nu ai nimic de ascuns, transparenţa este foarte benefică''.

Rafael Grossi este în prezent reprezentantul permanent al Argentinei pe lângă IAEA şi deţine o experienţă de trei decenii în probleme legate de neproliferare şi securitate internaţională. El şi-a depus candidatura pentru postul de director general al AIEA, rămas vacant în luna iulie după decesul japonezului Yukiya Amano. Printre favoriţii pentru acest post se numără şi diplomatul român Cornel Feruţă, în prezent director general interimar al organizaţiei.

Citește și: Cutremur pe scena politică. PSD, în Opoziție?

Consiliul guvernatorilor AIEA a fixat 5 septembrie ca dată limită pentru depunerea candidaturilor, sperând să poată numi viitorul director general în octombrie, iar preluarea efectivă a mandatului să se realizeze cel târziu la 1 ianuarie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.