Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatura României la EMA, victima jocurilor de culise și blaturilor europene

document EMA

Bruxelles-ul recunoaște că a greșit evaluarea candidaturii României la EMA, însă răul e deja făcut.

Ce s-a întâmplat?

UPDATE - VEZI REACȚIA MAE (SURSE)

În 30 septembrie Comisia Europeană. publica evaluarea oficiala a candidaturilor, din care reiese ca Romania are una dintre cele mai bune dosare. Aceasta în condițiile în care Comisia a omis să menționeze că Bucureștiul s-a angajat la nivel guvernamental să creeze un departament special pentru relocarea EMA, nu a mai menționat spațiile de conferință disponibile în noile clădiri și a uitat sa spuna ca Romania are facilități educaționale.

Citeşte şi: CUTREMUR în Ucraina: Băiatul unui ministru, ÎNCĂTUŞAT pentru fapte extrem de grave / VIDEO

În 4 octombrie, autoritățile de la București reclamă faptul ca evaluarea omite anumite avantaje ale Romaniei, legate de educatia gratuita, de facilitatile cladirii de birouri, de existenta unui plan la nivel national pentru relocare, dar si de problema sotilor si sotiilor angajatilor. Romania aminteste ca angajatii si partenerii lor vor avea statut diplomatic, ceea ce inseamna ca toate parteneriatele civile din tarile de origine vor fi recunoscute la noi.

Citeşte şi: Schimbări masive în legislație: Decizia autorităților care va afecta mii de oameni

De-abia la 27 octombrie vine si raspunsul de la Comisie, unde se recunoaste ca Bruxelles-ul a reflectat eronat dosarul de candidatură al Romaniei, care a stat la baza unor temeri exprimate public de angajati EMA. Mai mult, raspunsul de la Comisie arata ca anumite elemente ale ofertei Romaniei, precum aspectele financiare, au fost secretizate in mod gresit, ascunzand astfel anumite argumente care ar fi pledat in sprijinul nostru.

De la sesizarea Bucurestiului pana la raspunsul venit de la Comisia trec mai bine de trei saptamani, timp in care majoritatea statelor membre si-au facut o opinie privind candidaturile pe baza informatiilor din presa si a analizei, incomplete asa cum este ea, a Comisiei. Practic, putem spune ca in luna octombrie, pe baza acestor informatii s-au facut jocurile privind votul din noiembrie din Consiliu.

Campania de denigrare a candidaturii României

În toată această perioadă, desi nu au mandat din partea Bruxelles-ului, angajații EMA fac evaluări și sondaje și un întreg tam-tam în presă care prejudiciază imaginea României și creează impresia că suntem o țară de mâna a doua în care nimeni nu vrea să se mute. Ascultându-i, ai zice că România se află in afara UE și a civilizației.

Comisia nu reacționează în niciun fel la această campanie de denigrare a candidaturii României. Toate aceste rapoarte si analize facute de capul lor de angajatii EMA nu au primit niciun raspuns oficial de la Bruxelles. Nimeni nu a reamintit ca e vorba doar de puncte de vedere subiective ale unor angajati care au interese proprii, diferite de interesul european.

Culmea este ca analizele proprii ale angajatilor Agentiei au facut valuri mai mari decât evalurea oficiala a Comisiei. Poate pentru ca angajatii, spre deosebire de Comisie, aveau interes sa ramana intr-o tara bogata a UE, salariile lor fiind ajustate la puterea de cumparare a statului in care lucreaza. Dar acestea sunt doar speculatii.

Chestiunea casatoriilor de acelasi sex, pusa si ea pe tapet in lipsa unor argumente mai solide, a creat impresia ca Romania e o tara de-a dreptul fundamentalista.

Cum arata dosarul Romaniei

Oferta Bucurestiului este in mod surprinzator una interesanta, atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere politic. Guvernul a propus ca sediu pentru EMA una dintre cele mai moderne complexe de tip office din Bucuresti, cu dotari ultramoderne. In plus, cladirea este chiar langa o gura de metrou din nordul Capitalei. Singura problema e traficul din zona, dar atata timp cat Agentia se afla in prezent intr-una din cele mai aglomerate zone din Londra, o metropola gigant, ne indoim ca angajatii se vor speria de ambuteiajele din Bucuresti.

Capitala mai are avantajul ca este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa, angajatii putand beneficia de conditii de lux la preturi mult sub nivelul celor din Londra. De altfel, Bucurestiul este de ani buni in topul preferintelor expatilor din multinationale, cunoscut fiind ca, pentru cei cu buzunare largi, orasul ofera o gama larga de optiuni in domeniul educatiei, a sanatatii si a vietii de noapte.

Problema parteneriatelor de acelasi sex, ridicata in presa, a fost si ea adresata de autoritatile romane prin oferta ca atat angajatii cat si sotii sau sotiile sa aiba statut diplomatic, un privilegiu de care nu beneficiaza in prezent.

La nivel politic, Romania are atuul ca este cea mai mare tara care nu gazduieste o Agentie europeana. In conditiile in care Bruxelles-ul s-a angajat sa distribuie mai echitabil institutiile UE in favoarea noilor state membre, Bucurestiul ar fi trebuit sa aibe o sansa buna.

Evaluarea candidaturilor trebuia sa aiba loc in doua etape. Intr-o prima faza, Comisia Europeana trebuia sa publice o evaluare tehnica a ofertelor in functie de sase criterii stabilite la nivel UE. Pe baza evaluarii, si in functiile de preferintele politice ale fiecaruia, statele membre urmau sa voteze, in a doua jumate a lunii noiembrie, oferta cea mai buna pentru relocarea EMA.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.