Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CANNES 2017 Cum s-a ajuns la ce este astăzi. Legenda care e pe cale să renască

cannes

După un start fals în 1939, festivalul internațional de film de la Cannes se deschide la 20 septembrie 1946. Între o inversare de poli, criză diplomatică și improvizație, ediția inaugurală este haotică, dar primele capodopere își fac apariția, relatează agerpres.

Legenda Cannes-ului este pe cale să se nască. Și ea a vrut ca festivalul — care sărbătorește în acest an a 70-a ediție — să înceapă cu un ''magnific'' lapsus al ministrului comerțului și industriei: ''Declar deschis primul festival al agriculturii''. Nefericitul ministru nu a făcut decât să inaugureze o lungă tradiție. Emoția i-a trădat de multe ori pe cei care au fost pe scena de la Cannes. Treizeci de ani mai târziu, marele Akira Kurosawa va fi botezat ''Harakiri'' Kurosawa, iar Ettore Scola, ''Hetero'' Scola, rememorează agenția France Presse înainte de începerea miercuri pe Croazetă a unui maraton cinematografic de 12 zile.

Nașterea festivalului, în 1946, este rezultatul unei ''gestații'' de șapte ani. Ideea a încolțit în 1939 pentru a face concurență Mostrei de la Veneția, aflată atunci sub influența lui Mussolini, iar Cannes a concurat cu Biarritz pentru a găzdui evenimentul. Datele selectate au fost 1 și 20 septembrie 1939.

''Numele festivalului strălucea deja în litere de neon pe frontonul casinoului municipal când nebunia oamenilor a stins luminile'', a scris Philippe Erlanger, unul dintre părinții fondatori ai evenimentului. La 3 septembrie, era declarat războiul cu Germania și vedetele americane deja sosite pe Croazetă — Tyrone Power, Gary Cooper, Norma Shearer — se reintegrează în Hollywood.

La sfârșitul ostilităților, proiectul este reluat. Festivalul este, în acel moment, înainte de toate o afacere mondenă și diplomatică. Filmele prezentate pe Croazetă sunt alese de țările invitate de statul francez și regula era că o lucrare poate fi retrasă din competiție dacă riscă să ''rănească sentimentul național al altor țări''.

''S-a creat foarte repede dezordine. Proiecția unui film rusesc a fost de multe ori întreruptă. S-a strigat sabotaj și delegația sovietică a amenințat să se retragă. Dar un pic mai târziu, a fost trimis filmul 'Notorius' al lui Alfred Hitchcock și polii s-au inversat. În cele din urmă totul s-a încheiat într-o dispoziție bună, petrecerile au fost geniale, mai ales seara mexicană unde tequila a curs gârlă'', declara pentru AFP criticul Robert Chazal, cu ocazia celei de-a 40-a ediții, în 1987.

Pentru a nu jigni pe nimeni, primul festival de la Cannes a încoronat 11 filme, câte unul pentru fiecare țară reprezentată, între care deja mai multe capodopere cum ar fi ''Roma citta aperta'' (Roma, oraș deschis) de Roberto Rossellini, care a inaugurat stilul neo-realist. Juriul a recompensat, printre altele, ''La Bataille du rail'', al regizorului francez René Clément, și actrița franceză Michele Morgan, care a primit premiul de interpretare feminină pentru rolul din filmul ''La Symphonie pastorale'' de Jean Delannoy.

Pentru ca orașul Cannes să găzduiască evenimentul anul următor, primarul său de atunci Raymond Picaud a decis să construiască în grabă un palat magnific. ''Astfel, a povestit Robert Chazal, seara de deschidere a celei de-a doua ediții a festivalului a fost cel puțin curioasă: au fost prezentați toți tehnicienii și muncitorii care au participat la construcția clădirii.

''Aceasta era aproape gata, cu excepția acoperișului, care a fost înlocuit cu prelate. Acest acoperiș improvizat a rezistat până în ajunul închiderii când a fost spulberat de o furtună puternică. Ceremonia de gală a trebuit să se retragă în grabă în vechiul cazinou''.

În 1948, la fel ca în 1950, evenimentul nu a avut loc din cauza lipsei banilor. După o ediție în 1949, care a impus ''The Third Man'' (Al treilea om), interpretat de Orson Welles, evenimentul a început să se extindă rapid în 1951. Palatul său a fost în cele din urmă complet amenajat. Festivalul va continua să se desfășoare aici până în 1983, când a fost mutat în ''Bunker'' pe locul vechiului cazinou, unde s-a derulat primul festival și unde se va desfășura începând din 17 mai și cea de-a 70-a sa ediție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.