Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capacitatea Statelor Unite de a folosi 'democrația' ca politică externă a dispărut - Reacție la inculparea lui Trump, din partea președintelui El Salvadorului

hotnews.ro
Donald Trump

Nayib Bukele, președintele El Salvadorului, a criticat punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, sugerând că acum ar fi o ipocrizie ca SUA să promoveze democrația prin politica sa externă.

„Gândiți ce vreți despre fostul președinte Trump și motivele pentru care este pus sub acuzare", a scris Bukele pe Twitter. "Dar imaginați-vă dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în orice altă țară, unde un guvern l-ar aresta pe principalul candidat al opoziției. Capacitatea Statelor Unite de a folosi "democrația" ca politică externă a dispărut”, a scrie Bukele pe Twitter.

Inculparea lui Donald Trump

Trump a fost pus sub acuzare marți, la New York, pentru 34 de capete de acuzare privind falsificarea de registre comerciale de gradul întâi. Trump a pledat nevinovat.

Potrivit actului de acuzare, Trump „a falsificat în mod repetat și fraudulos registrele de afaceri din New York pentru a ascunde un comportament infracțional care a ascuns informații dăunătoare publicului votant în timpul alegerilor prezidențiale din 2016”.

Acuzațiile provin dintr-o anchetă de ani de zile privind presupusul scandal al lui Trump în care a fost implicată vedeta porno Stormy Daniels. În ultimele săptămâni ale campaniei din 2016, Michael Cohen, avocatul de atunci al lui Trump, i-a trimis 130.000 de dolari lui Daniels pentru a o împiedica pe aceasta să dezvăluie presupusa aventură din 2006 cu Trump, care a negat această relație. Trump l-a rambursat ulterior pe Cohen.

În 2019, procurorii federali din Districtul de Sud din New York au ales să nu-l acuze pe Trump în legătură cu plățile, iar Comisia Electorală Federală a renunțat la ancheta sa în această chestiune doi ani mai târziu.

Cu toate acestea, procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, procurorul care a formulat acuzațiile, susține că Trump, favorit al alegerilor prezidențiale republicane din 2024, a falsificat registrele de afaceri din New York pentru a "ascunde informații dăunătoare și activități ilegale de alegătorii americani înainte și după alegerile din 2016".

Trump l-a atacat marți seară pe Bragg și întreaga procuratură.

"Nu am crezut niciodată că așa ceva se poate întâmpla în America. Nu am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla", a spus el. "Singura crimă pe care am comis-o este aceea de a apăra fără teamă națiunea noastră de cei care încearcă să o distrugă".

"Un procuror districtual local eșuat acuză un fost președinte al Statelor Unite pentru prima dată în istorie pe o bază despre care fiecare expert și analist juridic a spus că nu există niciun caz - nu există niciun caz", a adăugat Trump. "Dar este mult mai rău decât atât, pentru că el știa că nu există niciun caz".

Președintele El Salvadorului, un critic al SUA

Marți nu a fost prima dată când Bukele a intervenit în legătură cu starea Americii. Anul trecut, președintele salvadorian, care a dus o campanie de combatere a crimei organizate în țara sa, i-a declarat prezentatorului Fox News Tucker Carlson că nu s-ar mai simți în siguranță dacă ar trăi în majoritatea orașelor americane moderne, deoarece criminalitatea violentă și politicile greșite le-au făcut de nerecunoscut.

"Dispariția Statelor Unite trebuie să vină din interior. Niciun inamic extern nu poate provoca atât de multe daune", a declarat Bukele. "Când urmărești operațiunile interne de aici, poți vedea orașe care erau de o frumusețe imaculată acum 30 de ani [și] sunt un pustiu în acest moment."

"Adică, eu sunt din El Salvador, o țară din lumea a treia din America Centrală, și eu însumi văd orașele de aici și spun că nu aș locui aici. Asta ar fi fost de neconceput acum trei decenii, ca un salvadorian să nu vrea să trăiască într-un oraș principal din SUA", i-a spus el lui Carlson, indicând orașe precum Los Angeles, San Francisco, Philadelphia, Baltimore, Chicago și New York, unde a spus că s-ar teme pentru siguranța sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.