DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Capriciul Român' de George Enescu în interpretarea lui David Grimal poate fi vizionat online

http://stiri.tvr.ro
Concursul George Enescu

Interpretarea compoziţiei „Capriciul Român pentru vioară şi orchestră”, semnată George Enescu, oferită la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional „George Enescu”, în septembrie 2021, de ansamblul francez Les Dissonances condus de violonistul şi directorul său artistic David Grimal, poate fi vizionată online.

Singură partitură de tip concertant dedicată viorii de către Enescu, „Capriciul Român”, continuă direcţia creionată cu mult succes în Sonata a III-a pentru vioară şi pian, „în caracter popular românesc”: aduce în prim-plan o virtuozitate violonistică frustă, brodată pe sonorităţile şi pe alura improvizatorică a muzicii tradiţionale, iar funcţia de „taraf” acompaniator revine de această dată orchestrei.

Enescu a schiţat fragmente din „Capriciul Român” în diferite momente din perioada 1925 - 1949, neajungând niciodată să finalizeze lucrarea. Acest portret stilizat al lăutarului român pe care îl ascultăm în prezent în programele de concert i se datorează în egală măsură compozitorului Cornel Ţăranu, care a restaurat şi întregit opusul cvadripartit, pornind de la numai 20 de pagini orchestrate în manuscris şi de la o parte a patra care nu exista decât la nivel de intenţie. Nu în ultimul rând, travaliul de reconstituire a virtuozităţii violonistice enesciene – prin adăugarea de ornamente ce îmbogăţesc atât dimensiunea expresivă, cât şi pe cea tehnică – i se datorează violonistului Sherban Lupu, care a oferit şi prima audiţie a lucrării enesciene.

Înregistrarea Capriciului Român în interpretarea lui David Grimal şi Les Dissonances, disponibilă pe festivalenescu.ro, împreună cu filmele documentare despre ediţiile din pandemie ale Concursului şi Festivalului „Enescu”, reprezintă contribuţia Festivalului Internaţional „George Enescu” la spaţiul virtual realizat de Ministerul Afacerilor Externe pentru marcarea Zilei Naţionale a României, promovat prin intermediul celor peste 150 de misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.