Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița Microsoft

caracatita

Stiripesurse.ro va prezinta afacerea Microsoft asa cum au documentat-o procurorii pana in acest moment:

Totul a pornit in data de 21.05.2013, cand a fost inregistrata la DNA o sesizare a Corpului de Control al Primului – Ministru Victor Ponta în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale, sesizare in care sunt reclamati initial fostii ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.

DNA incepe ancheta si merge pe trei contracte:

1. Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI) încheiat intre Siveco si Ministerul Educației, în valoare de 124  milioane euro, desfăşurat în 6 etape, in perioada 2001-2009;

2. Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534 MEUR şi desfăşurat în perioada 2004-2009 (extins in 2009 cu 200 milioane de euro);

3. “Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription” încheiat între Microsoft Ireland şi Guvernul României prin intermediul reprezentantei lor, respectiv Fujitsu Siemens Computers Austria în valoare de 105 milioane de dolari, contract derulat în perioada 2004-2009, urmat de “Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription” încheiat între Ministerul Comunicațiilor şi Societăţii Informaționale şi consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), în valoare de 96 milioane euro, contract derulat în  perioada 2009-2013.

La ce s-a ajuns:

Dumitru NICOLAE. In perioada 2004 – 2010, a primit de la martorii cumpărători de influenţă  Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail, suma de 7,65 milioane USD în anul 2004 , şi respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009. Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Sumele de bani ce au intrat în contul Running Total Group Ltd. reprezintă pe de o parte sume de bani avansate de către inculpatul Dumitru Nicolae pentru a cumpăra influenţa unor persoane din aparatul administrativ, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, în vederea încheierii şi derulării contractelor de licenţiere Microsoft ( 4.800.000 USD - Bittner Alexandru, 800.000 USD - Şerban Mihăilescu, 1.900.000 de euro – Cocoş Dorin), iar pe de altă parte folosul necuvenit obţinut din săvârşirea infracţiunii.

Suma de 2.050.000 USD reprezintă folosul necuvenit realizat de inculpatul Dumitru Nicolae ca urmare a traficului de influenţă exercitat în anul 2004, suma de 1.000.000 euro reprezintă folosul necuvenit realizat de inculpatul Dumitru Nicolae ca urmare a traficului de influenţă exercitat în anul 2004, sumele de bani pretinse de inculpatul Dumitru Nicolae au fost încasate în contul Running Total Group Ltd., societate care îi aparţine, din contul Running Total Group Ltd. sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii şi investiţii deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operaţiuni de disimulare a provenienţei sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

COCOŞ DORIN. In anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inc. Gheorghe Ştefan şi inc. Sandu Gabriel, a pretins de la martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Pescariu Dinu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern – ministrul Udrea Elena Gabriela, Vasile Blaga, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Florică Claudiu adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul a primit de la Florică Claudiu prin intermediul lui Pescariu Dinu suma de 9.000.000 USD.

SANDU GABRIEL. In anul 2009, în calitate de ministru al MCSI, a pretins şi primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obţinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susţinute de Florică Claudiu încheierea contractului  de închiriere de licenţe Microsoft prin exercitarea influenţei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcţionari întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă. Suma de 2.196.035 euro  a fost transferată la solicitarea sa în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediul lui Sava Liviu Daniel, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.

GHEORGHE ŞTEFAN. În anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al mun. Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în baza înţelegerii prealabile cu inculpatul  Dorin Cocoş, a pretins şi primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Florică Claudiu adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD – firmă aparţinând lui Drăghiş Decebal Silviu, persoană ce face parte din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui Muraru Gabriel, un alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan.

Mai multe informatii:

În anul 2003, Florică Claudiu, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, a identificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României, sens în care a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului. Astfel, în această afacere au fost cooptaţi:

- Dragoş Stan – căruia îi revenea rolul de a asigura un circuit al sumelor de bani care să permită plata unor comisioane către persoanele decidente prin înfiinţarea unor societăţi de tip Off – shore,

- Khalil Abi Chahine – căruia îi revenea sarcina de a  intermedia, direct sau prin intermediul altor persoane, relaţia cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) şi Secretariatul General al Guvernului (SGG),

- Culacov Nicolae Dan Constantin - apropiat al ministrul Mihai Nicolae Tănăsescu, care a avut rolul de a obţine aprobările de la Ministerul Finanţelor Publice şi de a obţine  scrisoarea de confort,

- Ujeniuc Alexandru – care avea rolul de a sigura suportul tehnic necesar vis-a-vis de relaţiile îndelungate ale firmei cu Microsoft şi relaţionarea cu persoanele din conducerea Microsoft România, precum şi deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie plătite foloase unor funcţionari implicaţi.

- Dinu Pescariu – care trebuia să asigure susţinere financiară şi relaţionarea cu persoane ce aveau influenţă aspra unor membrii ai Guvernului, să asigure deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.

- Nicolaescu Dragoş – care trebuia să asigure suport tehnic,  deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.

- Pletea Florin - pentru suport tehnic şi deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.

Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail l-au contactat pe inculpatul Nicolae Dumitru despre care cunoşteau că are influenţă asupra lui Bittner Alexandru şi asupra altor membrii ai Guvernului, pentru a-şi exercita influenţa asupra acestora şi pentru a le facilita încheierea contractului.

Dumitru Nicolae i-a remis lui Bittner Alexandru suma de 3.800.000 de euro în mai multe tranşe (un avans de 1.000.000 SUD şi diferenţa până la 1.800.000 de euro în alte 6-7 rate). După remiterea primei sume de 1.000.000 USD către Bittner Alexandru, Dumitru Nicolae, pentru a înlesni derularea în bune condiţii a contractului a intervenit la Şerban Mihăilescu, căruia i-a remis suma de 800.000 de euro. Acesta avea influenţă la Secretariatul General al Guvernului unde se blocase contractul. Inculpatul Dumitru Nicolae a recuperat, atât suma de 4.800.000 de USD cât  şi suma de 800.000 USD, banii fiind transferaţi în contul firmei Running Total Ltd. în baza unui contract încheiat cu firma Slytering, despre care cunoştea că îi aparţine martorului Pescariu Dinu Mihail. Dumitru Nicolae recunoaşte că pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra lui Bittner Alexandru şi asupra suspectului Mihăilescu Şerban a primit de la martorii Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu suma de 2.050.000 USD.

După alegerile din anul 2009, în calitate de preşedinte al organizaţiei PDL Neamţ, inculpatul Gheorghe Ştefan l-a susţinut pe inculpatul Gabriel Sandu pentru obţinerea funcţiei de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, asigurându-şi în acest mod o subordonare a acestuia pe linie politică.

Beneficiind de acest ascendent, la începutul anului 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpatul Cocoş Dorin şi a discuţiilor cu martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail, inculpatul Gheorghe Ştefan i-a solicita inculpatului Gabriel Sandu să participe la o întâlnire cu aceştia la Eurohotels din mun. Bucureşti. În cadrul acestei întâlniri, martorul Florică Claudiu a expus oferta firmelor pe care le controla pentru reînnoirea contractului de licenţiere Microsoft. Au urmat alte întâlniri în cadrul cărora, au stabilit ca profitul de circa 16 milioane de euro, majorat ulterior la 18 milioane de euro, să fie împărţit între iniţiatorii afacerii şi inculpaţi. Lui Gheorghe Ştefan i-a revenit sarcina de  a asigura sprijinul  inculpatului  Gabriel Sandu,  inculpatul Cocoş Dorin  a  asigurat relaţionarea dintre Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pe de o parte, şi inculpaţii Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, pe de altă parte, iar ulterior prin mijloacele de influenţare pe care le avea a asigurat sprijinul Guvernului pentru încheierea şi derularea acestui contract.

Inculpatul Cocoş Dorin  a primit de la martorii Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu circa 5.900.000 euro, sumă din care a efectuat plăţi pentru finanţarea campaniei electorale a PDL şi plăţi în interes personal. În luna decembrie 2011, Cocoș Dorin a mai primit de la Pescariu Dinu suma de 500.000 de euro. În luna  septembrie 2014, după ce au apărut în presă primele informaţii cu privire la dosarul 187/P/2013,  Dorin Cocoş i-a solicitat lui Pescariu Dinu să semneze  un număr de 21 de chitanţe prin care să ateste în mod nereal că i-a fost restituită suma de 210.000 euro.

Florică Claudiu a arătat că, în primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu Dinu Pescariu  s-a deplasat  la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau  Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu. în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină  încheierea contractului pentru încheierea de licenţe. pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Drin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro, Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.

Gheorghe Stelian  a retras din bancă suma de 2,5 milioane de euro bani pe care i-a plătit către Cocoş Dorin  – un milion de euro, şi 1,5 milioane de euro către martorul Pescariu Dinu. Din probele administrate rezultă că suma de 2,5 milioane de euro reprezintă o parte din comisionul de 9 milioane de euro pretins şi primit de inculpatul Cocoş Dorin.

Inculpatul Gabriel Sandu a acceptat suma de 2,7 milioane euro, oferită de Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail pentru a-şi exercita influenţa asupra altor membrii ai Guvernului şi asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului în vederea obţinerii promovării unei hotărâri de guvern pentru încheierea unui nou contract de licenţiere, pentru obţinerea bugetului necesar încheierii contractului de licenţiere şi pentru a asigura semnarea acestuia de către reprezentanţii Ministerului, întrucât asigurase finanţarea unor cheltuieli aferente campaniei electorale din surse proprii şi trebuia să asigure în continuare fonduri pentru partid. Asupra lui Gabriel Sandu se exercitau presiuni şi din partea unor persoane din conducerea PDL,  precum şi  din partea ministrului Udrea Elena Gabriela.

inculpatul Dumitru Nicolae, a primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail suma de 2.900.000 de euro, din care 1.900.000 de euro reprezenta suma achitată către inculpatul Cocoş Dorin Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu, reprezentând parte din comisionul de circa 9 milioane de euro ce îi revenea lui Cocoş Dorin din această afacere,  iar diferenţa, partea ce îi revenea lui pentru serviciile prestate, respectiv pentru asigurarea sprijinului lui Cocoş Dorin şi a scrisorii de garanţie pentru participarea la licitaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.