Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cardiologia intervențională, operaţia fără bisturiu care îți poate salva viața

Bolile cardiovasculare ocupă primul loc în cauzele de mortalitate și morbiditate, urmate de aproape de afecțiunile oncologice. Odată cu înaintarea în vârstă, colesterolul și calciul din sânge se pot depune pe pereții arterelor, în depozite cu o consistență variabilă, iar aceste depozite, în timp, pot astupa calea de acces a sângelui spre organe vitale, precum inimă sau creier, sau către zonele periferice ale corpului (membre).

Aflată la granița dintre cardiologia clinică și chirurgia cardiovasculară minim invazivă, cardiologia intervențională utilizează tehnica imagistică de evaluare a arterelor coronare pentru a diagnostica astfel de blocaje, dar și pentru a trata afecțiuni cardiace. Tehnica efectuată de cardiologii intervenționiști reduce riscurile operatorii iar pacienții se bucură de o recuperare rapidă post-intervenție și de o calitate a vieții îmbunătățită.

Ideea de cardiologie intervenționala presupune un abord arterial - traversarea prin artere cu ajutorul unui cateter, în cazul coronarografiei, către cord, injectarea unei substanțe de contrast în prezenta unui aparat care emite radiații de sub pacient. Radiatiile X traversează pacientul și sunt recuperate cu un amplificator de imagine și ulterior transmise printr-un cablu TV pentru vizualizare. Sistemul permite medicilor să vizualizeze atât arterele coronare cât și celelelte artere.

Cardiologia intervențională asociază cateterismul cardiac ce înseamnă, de fapt, măsurarea unor presiuni invazive la nivelul arterelor și cavităților cardiace care permit diagnostice diferențiale în cazuri severe, particulare.

content-image

La Sanador, intervențiile de cardiologie intervențională se efectuează în Laboratorul de Cateterism Cardiac, cu ajutorul a 2 angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7 cu 20” Flat Detector, unic în România, și Siemens ArtisZee. Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie intervențională și Șeful Departamentui de Cardiologie Intervențională Sanador, precizează că cele două aparate sunt destinate efectuării de evaluări angiografice dar și de tratamente intervenționale. Dintre evaluările angiografice amintim:

- coronarografii, cateterism cardiac, ventriculografii, aortografii, arteriografii periferice;

- membre inferioare, membre superioare, vasele gâtului, artere renale, artere mezenterice;

- chemoembolizări hepatice, embolizări uterine, embolizari de tumori, flebografii.

În ceea ce privește tratamente intervenționale ce port fi efectuate cu ajutorul acestor echipamente, acestea sunt:

- angioplastii coronariene cu/fără stent,  angioplastii periferice cu/fără stent la nivelul arterelor membrelor inferioare, arterei subclavii;

- intervenții hibride de tratare a bolii ocluzive arteriale periferice prin asocierea de angioplastii periferice cu/fără stent si interventii chirurgicale intr-un timp operator;

- transcateter aortic vale implantation-TAVI, repararea interventionala a anevrismelor de aorta abdominale-EVAR sau de aorta toracica-TEVAR, repararea endovasculara a disectie de aorta;

- inchidere de foramen ovalae sau defect septal interatrial.

Angiograful Philips Azurion 7 cu 20” Flat Detector face parte din aparatura de ultimă generație de platformă terapeutică ghidată imagistic, asigurând o reducere a dozei de iradiere cu 50% în domeniul cardiologiei și cu 70% în domeniul vascular și o înaltă calitate a imaginii. Datorită calității imaginii și a preciziei cu care se poate desfășura actul interventional în cardiologie intervenţională, echipamentul deschide noi posibilități de tratament minim-invaziv pacienților care suferă de o gamă largă de afecțiuni, atât din sferă cardiologică, vasculară, cât și din cea neurologică sau oncologică.

„Angiograful Philips Azurion 7 ne oferă mai multe facilități în tratamentul bolii valvulare: bolii valvulare aortice care are incidența cea mai mare și în creștere, mai ales în populația vârstnică dar și tratamentul altor tipuri de valve: valva mitrală și valva pulmonară (o valvă extrem de afectată, mai ales in populația pediatrică)”, arată dr. Andrada Bogdan, Medic specialist Cardiologie și Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Cardiologia intervențională oferă metode de diagnostic și tratament unice și poate rezolva cazuri medicale ce ar fi avut nevoie altfel nevoie de intervenții chirurgicale majore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.