Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt domeniile în care s-au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în pandemie

telemunca

Aproape toate piețele au resimțit pandemia. Unii mai mult, alții mai puțin. Printre cei cărora nu le-a mers rău, ci dimpotrivă, se numără IT-ul, consultanța și băncile. Acestea sunt domeniile în care s-au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în ultimul an și jumătate, arată o analiză recentă.

Din datele Accace România, companie de consultanță de afaceri, cele mai multe contracte de telemuncă s-au înregistrat la începutul anului 2021, odată cu reglementarea posibilității ca angajatorul să deconteze salariaților lunar suma de până la 400 lei pentru susținerea cheltuielilor la locul în care aceștia își desfășoară activitatea.

Legislația a venit în întâmpinarea noilor nevoi

Poate nu știai, dar în legislația din România există două variante de contracte de muncă la distanță: contractul de telemuncă și cel de muncă la domiciliu. Cei mai mulți angajatori au optat pentru contractul de telemuncă, deoarece acesta oferă mai multă flexibilitate și libertate angajaților, dar și un echilibru între viața profesională și cea personală. În plus, reprezintă un pas înainte în procesul de digitalizare al companiilor.

De la începutul pandemiei, statul a adus modificări prin OUG 192/2020, Legea 208/ 2021 și OUG 35/2001, modificări ce țin de definiția telemuncii, mijloace prin care se poate verifica angajatul sau obligațiile angajatorului. Era nevoie de acestea pentru ca piața muncii să funcționeze în noile condiții.

Astfel, printre cele mai importante reglementări observate în contractele de muncă din România, odată cu debutul pandemiei, se numără: introducerea indemnizației lunare de sănătate, beneficiile pentru cheltuielile legate de telemuncă, perioada nedeterminată de telemuncă, diverse drepturi pentru telesalariat, precum dreptul la protecție în caz de concediere, dar și clauze privind monitorizarea angajaților.

În ceea ce privește beneficiile pentru cheltuielile legate de telemuncă, o parte dintre angajatori a pus la dispoziția salariaților mobilier de birou, accesorii de birotică sau a decis să acopere parțial facturile la utilități, în special electricitate și Internet, venind astfel în întâmpinarea nevoilor angajaților.

La nivel fiscal, de taxe și impozite, principala reglementare din contractele de telemuncă a fost legată de posibilitatea angajatorului de a deconta salariaților până la 400 lei pe lună pentru a contribui la cheltuielile la locul în care aceștia își desfășoară activitatea, fără a fi necesară prezentarea unor documente care să justifice aceste costuri.

Astfel, cheltuiala la nivelul entității va putea fi considerată deductibilă la calculul impozitului pe profit, respectiv neimpozabilă la nivelul individului, arată Accace România, citată de start-up.ro.

Totuși, realitatea arată că nu toți angajații funcționează cel mai bine într-un astfel de regim de muncă. Dacă te numeri pentre cei pentru care o astfel de metodă de muncă este cea potrivită, ai la dispoziție o platformă care reunește și astfel de oferte de locuri de muncă, JobRadar24. Vei găsi aici oferte de joburi inclusiv remote, din diverse domenii, actualizate zilnic.

Numai pentru Capitală sunt disponibile aproape 300 de joburi remote din diverse domenii. Vei găsi inclusiv oferte de joburi din IT, consultanța și bănci, dar nu numai.

Revenind la analiza Accace România, compania a identificat și câteva probleme sau provocări cu care se confruntă companiile când vine vorba despre telemuncă. O parte dintre acestea sunt: controlul activității angajatului și a timpului petrecut în vederea desfășurării sarcinilor, care este mult mai greu de realizat, riscul accidentelor de muncă poate crește, având în vedere că angajatul nu mai prestează activitatea de la locul de muncă, iar comunicarea cu ceilalți colegi poate fi mai dificilă.

Salariile nu au avut de suferit

În ceea ce privește salariile, acestea nu au fost influențate de pandemie, menținându-se la același nivel față de anii trecuți sau au crescut pe criterii de performanță, mai remarcă realizatorii studiului.

„Observăm clar o creștere a contractelor de telemuncă, mai ales de la începutul acestui an, în industrii precum IT, consultanță sau bancară, unde lucrul la distanță este mai facil de pus în practică. Aceste domenii s-au adaptat mult mai ușor la schimbările din ultimul an și datorită gradului mare de digitalizare din activitatea lor, dar și a faptului că au adoptat, în mai mică măsură, contracte de telemuncă încă de la nivelul anului 2018.

Totodată, observăm creșteri și în industriile în care nu existau contracte de telemuncă înainte de martie 2020. Pandemia, noile reglementări aduse în legislație, dar și o mai bună definire a conceptului de telemuncă au impulsionat companiile să facă această schimbare în ceea ce privește munca la distanță”, a declarat Laura Ștefan, Managing Director Accace România.

Românii, tot mai dornici să lucreze de acasă: câți condiționează noul job de telemuncă

Un număr copleșitor de români cochetează în prezent cu munca de acasă și speră să nu mai ajungă niciodată într-un birou - aceasta este concluzia unui alt studiu, realizat de EY România.

Nu mai puțin de trei sferturi sau aproape 75% dintre salariații români vor să condiționeze acceptarea unui job viitor de posibilitatea de a munci din confortul căminului lor.

Iara sta se întâmplă, în contextul în care 38% dintre respondenți insistă asupra faptului că au lucrat mai multe ore în pandemie, peste programul normal de lucru. Se pare totuși că, fiind acasă, românii sunt mai împăcați, chiar dacă dedică mai mult timp activităților de birou.

„Opţiunea muncii de acasă devine un element hotărâtor în alegerea următoarei destinaţii de carieră pentru trei sferturi dintre salariaţii români”, se arată în studiul EY Români, la care au răspuns 542 de angajaţi români din diverse sectoare de activitate.

Anterior, un alt studiu, Work Reimagined, ajunsese la concluzia că peste jumătate dintre salariații de la nivel mondial și-ar da demisia dacă nu li se oferă posibilitatea de telemuncă, chiar și post-pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.