Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căror aleși le-a fost tăiat microfonul în plen și de ce! Un deputat USR: 'Nu suntem la școală'

plen camera deputati deputatilor

Doi liberali și doi deputați USR au fost sancționați pe parcursul anului prin retragerea cuvântului în plen, pe fondul conflictului Putere-Opoziție. Unul dintre aleșii „pedepsiți” i-a reproșat președintelui de ședință că „nu suntem la școală”, nu îi poate da nota 4 și apoi să fie trimis în bancă.

Doi deputați USR, Emanuel Ungureanu și Cristina Prună, au fost sancționați prin retragerea cuvântului în plenul Camerei Deputaților de-a lungul acestui an, conform datelor afișate pe site-ul instituției.

Și doi liberali, Tinel Gheorghe și Florin Roman, au primit sancțiuni în 2019, cel din urmă sub forma de „chemare la ordine”, potrivit sursei citate.

De exemplu, în plenul din 8 aprilie, unul dintre vicepreședinții Camerei Deputaților la acea vreme Eugen Nicolicea i-a retras cuvântul Cristinei Prună, după ce aceasta a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului USR privind abrogarea pensiilor speciale și înființarea unei comisii parlamentare de anchetă a efectelor OUG 114, adoptată de Guvernul Dăncilă în anul 2018.

Citește și: Donald Trump a EXPLODAT și AVERTIZEAZĂ Rusia, Siria și Iranul: 'Nu faceți asta!'

Deputatul USR i-a atras atenția lui Eugen Nicolicea că majoritatea PSD din conducerea Camerei este reticentă în privința celor două puncte pe care le-a solicitat, în special cel care vizează „pensiile speciale nesimțite”.

„Am discutat în Biroul permanent, însă există o reticenţă a majorităţii din Biroul permanent în a pune pe ordinea de zi aceste proiecte. Şi aş vrea să le supuneţi astăzi votului plenului. Cred că cele 3 milioane de români care v-au votat şi v-au trimis aici, în Parlamentul României, nu doresc pensiile speciale, pensiile nesimţite”, a explicat Prună.

În replică, Nicolicea i-a cerut deputatul USR să își retragă afirmațiile, mai ales că nu a solicitat nicio intervenție pe procedură și nu a indicat niciun articol în acest sens.

„Vă mulţumesc. Luaţi loc în bancă. În primul rând, această intervenţie nu a fost o intervenţie pe procedură. N-aţi indicat nici articolul încălcat. De asemenea, intervenţia dumneavoastră nu a fost pe procedură, ci a fost pe modificarea ordinii de zi. Era suficient să vorbiţi despre această modificare şi să supunem votului. Încercaţi să duceţi discuţia şi să ne întârziaţi în începerea şedinţei.Vă spun doar atât, că încălcând de atâtea ori Regulamentul, dacă nu vă conformaţi, am să vă sancţionez”, i-a transmis vicepreședintele de atunci al Camerei Deputaților.

Deoarece aceasta a vociferat la declarații lui, Eugen Nicolicea a solicitat să fie consemnat faptul că deputatul USR Cristina Prună este sancționată cu „retragerea cuvântului”.

Cristina Prună nu renunță și primește o a doua sancțiune

Chiar dacă primise o sancțiune, deputatul USR Cristina Prună continuă să își exprime nemulțumirea, fapt pentru care îi este din nou retras cuvântul în plen, în cadrul aceleiași ședințe din 8 aprilie a Camerei Deputaților.

Ea dorește să revină la prima intervenție avută în plen, însă Nicolicea vrea din nou să îi retragă cuvântul.

Totuși, Prună insistă să îi atragă atenția fostului vicepreședinte al Camerei Deputaților că nu este o școlăriță și nu poate fi trimisă cu nota 4 în bancă.

„Domnule preşedinte de şedinţă, Nu suntem la şcoală aici. În curând o să-mi daţi nota 4 şi o să mă trimiteţi în bancă. Este dreptul meu să vorbesc de la această tribună. Nu puteţi să-mi luaţi dreptul acesta. Şi v-am indicat articolul din Constituţie în baza căruia am vorbit de aici, de la tribuna Parlamentului”, a punctat deputatul USR.

Totodată, ea indică și baza procedurală pentru care a făcut solicitarea de a fi introdus pe ordinea de zi proiectul legat de pensiile speciale și înființarea comisiei de anchetă privind OUG 114, și anume un articol din Constituție.

Fostul vicepreședinte al Camerei o atenționează pe Prună că a interpretat greșit Regulamentul de funcționare a forului legislativ și articolul pe care l-a indicat în Legea fundamentală.

Citește și: Reabilitarea litoralului românesc! Licitația depășește peste 1 miliard și jumătate de lei

„Aţi indicat greşit art. 86 alineatul 2, care spune: «La solicitarea motivată a iniţiatorului sau a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative». Prin urmare, nu aveţi niciun fel de aprobare de la Comitetul liderilor şi nu sunteţi dumneavoastră Comitetul liderilor. Deci vă rog frumos să învăţaţi Regulamentul. Este adevărat că nu suntem la şcoală, suntem într-un for superior, reprezentantul suprem al poporului român. Şi încercaţi să vă comportaţi ca un deputat”, i-a transmis Nicolicea deputatului USR.

Florin Roman refuză să părăsească tribuna Parlamentului și se alege cu o sancțiune

În plenul din 18 februarie, prezidat tot de fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților Eugen Nicolicea, deputatul PNL Florin Roman a fost sancționat, prin „chemare la ordine”, pentru că ar fi exprimat opinii personale, iar pe urmă a refuzat să plece de la tribuna Legislativului.

Potrivit extrasului stenogramei afișate pe site-ul Camerei, Nicolicea face câteva precizări cu trimitere la Regulament care diferențiază între intervențiile în plen pe marginea ordinii de zi, părerile personale și declarațiile politice.

În replică, Florin Roman îi spune ironic lui Eugen Nicolicea că este bucuros că a anticipat ce avea de gând să spună de la tribună.

„Mă bucur că aţi făcut aceste precizări. Cumva aţi anticipat ceea ce urma să spun de la tribuna Parlamentului. Şi m-aş bucura ca ceea ce aţi citit dumneavoastră să fie valabil pentru toată lumea, nu doar pentru reprezentanţii opoziţiei, ci şi pentru cei ai puterii. Cred că Regulamentul este unul şi acelaşi pentru toţi”, i-a transmis Roman lui Nicolicea.

Deputatul PNL a reamitit că, în plenul din săptămâna anterioară, cel care prezida ședința era Florin Iordache, iar social-democratul i-a tăiat microfonul de 17 ori. De asemenea, liberalul a solicitat, în numele grupului PNL, ca ședințele de plen să fie conduse de oameni echidistanți care să aplice Regulamentul, „indiferent de culoarea politică a deputaților”.

Citește și: ANP a refuzat-o pe Oana Zamfir, de la Antena 3, să facă un interviu cu Liviu Dragnea - A semnalat situaţia unui ministru şi insistă cu demersul său

„Săptămâna trecută, la dezbaterile pe buget, în cursul a patru intervenţii, domnul preşedinte de şedinţă Iordache mi-a întrerupt microfonul de 17 ori. Dânsul a invocat, la momentul respectiv, declaraţii politice!”, a continuat Florin Roman.

În schimb, Eugen Nicolicea i-a explicat parlamentului liberal că există o sesizare la Biroul permanent din partea grupului PNL care este în curs de soluționare, fapt pentru care l-a invitat să ia loc în bancă. Cu toate insistențele fostului vicepreședinte al Camerei, Florin Roman nu s-a reîntors în bancă, ci a continuat să comenteze de la tribuna Parlamentului.

Florin Roman vorbește de invitarea unui jurnalist la baie de către Liviu Dragnea

Deoarece deputatul PNL nu vrea să plece de la tribună, iar liderii de grupuri insistă să îi fie acordate liberalului 10 secunde pentru a vorbi, Eugen Nicolicea îi oferă 30 de secunde ca să încheie intervenția. Social-democratul nu ezită să puncteze că sancțiunile aplicate lui Florin Roman rămân valabile.

Liberalul profită de ocazie și i se adresează lui Florin Iordache. El amintește de „modul grobian” în care Liviu Dragnea, urmărit pe holurile Parlamentului de ziariștii care voiau să îi ia declarații, invită un jurnalist la baie ca să îi facă poze.

„Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă! Din punctul meu de vedere, ca deputat ales în Parlamentul României, nu poate fi oprită dezbaterea, în mod abuziv, de nimeni! Nici chiar de cel care, vremelnic, ocupă scaunul de preşedinte de şedinţă! Închei prin a vă spune că am făcut un apel la dumneavoastră, la echilibru, şi mi s-a răspuns cu aceeaşi monedă! Nici măcar, domnule Iordache, eu nu v-am invitat în mod grobian la baie!”, conchide Roman.

„Consider că ne-am fi lipsit şi nu era nevoie de intervenţia aceasta!”, a replicat Nicolicea.

Cel de-al doilea deputat PNL Tinel Gheorghe a fost sancționat, pe 20 martie, prin retragerea cuvântului și închiderea microfonului de către Eugen Nicolicea pe motiv că intervenția acestuia nu a respectat Regulamentul Camerei.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a primit o sancțiune, într-un plen prezidat tot de Eugen Nicolicea pe 10 aprilie, pe motiv că a vorbit pe lângă subiectul înscris pe ordinea de zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.