Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Cele trei femei ale domnului consul', de Jean-Christophe Rufin

europafm.ro
carte

„Cele trei femei ale domnului consul” de Jean-Christophe Rufin - „O savuroasă cufundare în mocirla diplomației. O lectură extraordinar de plăcută!”.

Probabil veți fi citit, în urmă cu câțiva ani, un roman excelent, „Spânzuratul din Conakry” al autorului romanului pe care care îl semnalăm astăzi, Jean-Christophe Rufin.

E un scriitor francez născut în 1952, doctor, diplomat și istoric, președintele organizației umanitare Action Against Hunger, unul dintre primii membri ai organizației Médecins Sans Frontières și al doilea cel mai tânăr membru al Academiei Franceze, ales în iulie 2008, în fotoliul lui Henri Troyat, potrivit mediafax.ro.

A publicat foarte multe romane și a primit de două ori Premiul Goncourt, în 1997 și 2001.

„Spânzuratul din Conakry” a apărut în 2018, a fost tradus în română, excelent, tot de Horia Nicola Ursu, și îl are în centru pe tânărul Aurel Timesc, un consul francez de origine română, pasionat de anchete polițiste. Romanul pe care îl semnalăm astăzi în are drept erou principal și „anchetator” tot pe Aurel Timescu (la fel de bine tradsu), care își cam neglijează munca de diplomat pentru a soluționa o problemă complicată apărută în Miozambic, după moartea neașteptată și oarecum surprinzătoare a unui fost mare constructor, în faptun individ pus să se îmbogățească. Iar Jean-Christophe Rufin nu ezită să atingă tema care îi e dragă, mediul înconjurător și apărarea planetei.

Scriu editorii: „Maputo, capitala Mozambicului. Un hotel de vis al cărui prag nu-l calcă nimeni. Patronul hotelului – un individ imposibil, certat cu toți. De aceea, nimănui nu-i pasă atunci când patronul e găsit mort, înecat în piscină. Numai Aurel Timescu, fost refugiat politic, actual consul-adjunct la Ambasada Franceză, vrea să afle ce s-a întâmplat, de fapt. Simpatic și stângace, deloc în largul lui în rol de diplomat, dar deosebit de priceput în rol de anchetator, Aurel Timescu descoperă că în jurul patronului orbitau trei femei: fosta soție, actuala soție și amanta. Deși poliția alege în mod arbitrar un vinovat, Aurel e convins că lucrurile nu sunt atât de simple. Ancheta îl va arunca într-o plasă de păianjen a relațiilor necurate, în profunzimile unor patimi africane pe care nu le-ar fi bănuit niciodată – și care stau la baza uneia dintre cele mai mari tragedii ecologice de pe planetă.”

Marea tragedie econologică este vânarea fără limită a elefanțilo, prntru fildeșul lor care ajunge, în cantități mari și aproape în totalitate, în mâinilor afaceriștilor chinezi care îl transformă, pentru cîțtiguri imense, în bile de biliard.

Iată și trei păreri critice:

„Consul excentric dar perspicace, mai apropiat de Columbo decât de SAS, eroul imaginat de Jean-Christophe Rufin este destinat unui lung parcurs romanesc.” - Le Figaro Magazine

„Fost ambasador în Senegal, Rufin utilizează pretextul romanelor polițiste lejere și spumoase pentru a ridica un colț al vălului care ascunde dedesubturile corupte ale Africii. Și își confirmă aici și interesul pentru miza ecologică actuală.” - L’Obs

„O savuroasă cufundare în mocirla diplomației. O lectură extraordinar de plăcută!” - Lydie Baillie, Page de libraires

Jean- Christophe Rufin – Cele trei femei ale domnului consul. Traducere din limba franceză de Horia Nicola Ursu. Crime Scene Press. 188 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.