Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Pe țărm', de Abdulrazak Gurnah

europafm.ro
carte

Două aprecieri despre roman: „Dureros de bun... mai mult decât un roman elocvent: unul necesar... rafinat, de o eleganță aparte și captivant de la prima până la ultima pagină.“ Sunday Telegraph; „Povești împletite delicat și dezvăluite treptat... un roman uluitor și superb.” The Observer

Am prezentat la această rubrică, anul trecut, alte două romane ale acestui scriitor aproape necunsocut, care a obținut în anul 2021 Premiul Nobel pentru literatură, scrie Mediafax.

Reamintim. Abdulrazak Gurnah, născut în 1948, este un scriitor tanzanian, originar din Zanzibar, care trăiește și activează în Marea Britanie și scrie în limba engleză. Limba sa maternă era swahili. A venit în Marea Britanie ca refugiat în 1968, a studiat inițial la Christ Church College din Canterbury, ale cărui diplome erau pe atunci acordate de Universitatea din Londra, în 1982 și-a luat doctoratul la University of Kent, unde și a predat până la pensionare literatura engleză și postcolonială. A fost ales membru al Royal Society of Literature. A fost jurat la Man Booker Prize. A publciat mai multe romane, iar în 2021 a primit Premiul Nobel pentru Literatură „pentru abordarea sa fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a soartei refugiaților în abisul dintre culturi și continente”.

În „Abandon” este un roman surprinzător de bun, de o frumusețe aparte, o carte despre resemnare, dar simultan și despre iubire, colonialism și lumea nebună care a urmat declarării independenței statelor africane, naratorul spune povestea familiei sale, dar și a interferențelor cu autoritățile religioase ori politice, de-a lungul a trei generații.

În „Paradis”, eroul lui Gurnah un copil de 12 ani Yusuf, fiul unui hotelier, vândut ca sclav unui negustor arab, pe care îl știa drept unchi, în contul unor datorii pe care tatăl nu le putea achita. Yusuf parcurge anii propriei maturizări în calitate de sclav al negustorului Aziz, fără să resimtă puternic lipsa de libertate, adaptându-se cerințelor diverse venite din partea stăpânului său. Se alătură acestuia într-o caravană care parcurge o călătorie periculoasă în ținuturile din interior, trecând alături de ceilalți membri ai caravanei prin diferite încercări.

Despre romanul pe care îl semnalăm astăzi, editorii scriu: „Într-o după-amiază de sfârșit de noiembrie, Saleh Omar aterizează pe aeroportul Gatwick venind din Zanzibar, o insulă îndepărtată din Oceanul Indian. Are la el o geantă în care se află avutul său cel mai de preț – o casetă de mahon conținând tămâie. Pe vremuri deținea un magazin de mobilă, avea o casă și era soț și tată. Acum este un solicitant de azil sosit din paradis. Tăcerea este singura lui apărare.

În acest timp, Latif Mahmud, un personaj important din trecutul lui Saleh, duce o viață singuratică în apartamentul său din Londra. Când cei doi se întâlnesc într-un orășel englezesc de pe țărmul mării iese la iveală o poveste complexă, o poveste despre dragoste și trădare, despre seducție și posedare, despre oameni încercând din răsputeri să găsească o anume stabilitate în tumultul epocii lor.”

„Splendid și emoționant.“- Daily Mail

Abdulrazak Gurnak – Pe țărm. Traducere din limba engleză și note de Andreea Npstase. Editura Litera, colecția clasici contemporani. 351 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.