Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa de apă - o construcţie economică prezentată în premieră

arhitectura

O casă cu pereţii plini cu apă, aproape în mărime naturală, a fost testată de un arhitect ungar aflat în căutarea unor soluţii de reducere a nevoilor energetice ale omenirii. 'Imaginaţi-vă o clădire fără izolaţie, dar al cărei interior are un echilibru termic ideal datorită proprietăţilor apei', a spus Matyas Gutai (34 de ani), care îşi dezvoltă proiectul şi îl brevetează pas cu pas de un deceniu, relatează marţi AFP.

În oraşul său natal, Kecskemet (la sud de Budapesta), inventatorul a construit un mic prototip, la care majoritatea pereţilor sunt din panouri de sticlă duble, cu spaţiul dintre ele umplut cu apă. Expusă la soare, casa absoarbe căldură, la fel ca o baterie de maşină care se încarcă în mers. Apa emană căldura când timpul se răceşte, asemenea unui convector, astfel încât scad nevoia de surse de încălzire exterioare şi, prin urmare, consumul de energie.

'Casa de apă' asigură şi o izolare perfectă, deşi pereţii ei au doar 5 centimetri grosime (economia se plasează în acest caz în domeniul materialelor de construcţie). 'Nu există nicio altă structură în care să fiţi înconjuraţi complet de volume de apă legate între ele', a declarat pentru AFP Matyas Gutai. 'Apa, prin proprietăţile sale naturale, poate transporta energia acolo unde este nevoie. Ea absoarbe, stochează, încălzeşte, răceşte şi echilibrează temperatura interioară', a adăugat el.

Matyas Gutai, care a obţinut o subvenţie din partea Uniunii Europene pentru invenţia sa, afirmă că proiectul a atras interesul unor arhitecţi şi dezvoltatori din lumea întreagă.

Ungaria este celebră pentru băile sale termale, dar arhitectului maghiar i-a venit ideea 'casei de apă' într-un onsen (baie termală în aer liber în Japonia), când studia la Tokyo arhitectura durabilă. Gutai spune că s-a inspirat şi din aikido, artă marţială în care victoria aparţine celui care ştie să profite de puterea adversarului. 'Foloseşti forţa lui în avantajul tău...Cunoscând tot mai bine această tehnică, m-am interesat mult de apă, care nu rezistă, dar care răspunde altfel, în mod inteligent' când este blocată, încheie Matyas Gutai, citat de AFP.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.