Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casă de avocatură: 'Companiile de pe piaţa materialelor de construcţii trebuie să fie responsabile faţă de investigaţia Consiliului Concurenţei'

basilica.ro
panouri solare inginer constructii energie verde surse regenerabile

Companiile care activează pe piaţa materialelor de construcţii trebuie să trateze cu responsabilitate analiza declanşată recent de Consiliul Concurenţei, în caz contrar riscând amenzi sau investigaţii suplimentare, atrag atenţia reprezentanţii unei case de avocatură, relatează Agerpres.

"Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză privind recenta creştere a preţurilor materialelor de construcţii. Companiile trebuie să aibă în vedere faptul că există responsabilităţi şi riscuri în transmiterea datelor către Consiliul Concurenţei, iar furnizarea de date eronate sau incomplete poate fi sancţionată cu o amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Nu doar acurateţea datelor este importantă, ci şi interpretarea lor şi explicaţiile privind activitatea. Datele urmează a fi corelate de către Consiliul Concurenţei cu cele ale competitorilor şi inadvertenţe în aceste corelări pot duce la prelungiri ale analizei sau pot crea suspiciuni pentru inspecţii inopinate şi anchete ulterioare. Este de aşteptat ca investigaţia să fie una amplă, astfel că anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici - atât producători, cât şi alţi operatori implicaţi în lanţul de comercializare", explică Oana Bucşa, senior associate PeliPartners.

Potrivit specialiştilor, Consiliul Concurenţei are posibilitatea de a investiga în ansamblu pieţe specifice care par să nu funcţioneze bine pentru consumatori.

"Ca atare, focusul acestor investigaţii tinde să fie asupra unor practici la nivel de industrie care prejudiciază concurenţa, şi mai puţin asupra comportamentului anumitor companii specifice. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei poate utiliza analizele de piaţă pentru a identifica dacă există motive pentru declanşarea ulterioară a unor investigaţii separate privind comportamentul individual al participanţilor la piaţă. În cadrul analizelor de piaţă, Consiliul Concurenţei are instrumente care, într-o măsură importantă, ne amintesc de investigaţiile derulate pentru sancţionarea încălcărilor de concurenţă. Astfel, autoritatea poate solicita informaţii şi documente, care au caracter obligatoriu, de la toţi operatorii economici pe care îi consideră relevanţi. Solicitările implică de regulă contribuţii semnificative din partea companiilor în ceea ce priveşte date de piaţă şi financiare sau alte analize similare, care presupun atât o administrare internă, cât şi alocarea de resurse de personal doar pentru a răspunde la întrebările adresate", susţine casa de avocatură.

În viziunea experţilor, Consiliul Concurenţei poate, dar nu are obligaţia, să publice un raport cu privire la rezultatele analizei desfăşurate, context în care părţile interesate pot formula observaţii.

"În situaţia în care în urma analizei sunt identificate nereguli în modul de funcţionare al pieţei, Consiliul Concurenţei are la dispoziţie o serie de instrumente pentru înlăturarea lor. Unul dintre acestea este formularea de recomandări către mediul de afaceri, autorităţi publice sau chiar consumatori. Consiliul mai poate promova unele modificări legislative, atunci când în urma analizei de piaţă reiese că disfuncţiile sunt determinate de cadrul legal existent sau poate impune măsuri specifice în sarcina anumitor participanţi la piaţă", a declarat Bucşa.

În acelaşi timp, în măsura în care datele colectate de Consiliul Concurenţei indică faptul că disfuncţionalităţile analizate au la bază posibile fapte anticoncurenţiale, autoritatea le poate utiliza pentru a fundamenta declanşarea unei investigaţii privind comportamentul pe piaţă al unor operatori specifici.

PeliPartners are o echipă formată din avocaţi implicaţi în unele dintre cele mai importante proiecte şi tranzacţii de pe piaţa românească din ultimii 20 de ani, în domenii variate, care includ fuziuni şi achiziţii, finanţări, concurenţă, infrastructură şi concesiuni, energie, drept imobiliar şi drept societar.

Autoritatea de concurenţă a anunţat, la jumătatea lunii iulie, că a demarat o amplă analiză pe piaţa materialelor de construcţii în contextul semnalelor privind creşterea preţurilor produselor, atât pe piaţa românească, dar şi la nivel internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.