Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât este meritul României și cât interesul Americii în succesul întâlnirii Iohannis-Trump

Klaus Iohannis Donald Trump

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Romania Libera:

Fără îndoială, vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii este un succes. S-a văzut foarte limpede asta în conferința de presă comună susținută alături de Donald Trump, președintele SUA. Mesajele date de acesta din urmă au fost ferme, lipsite de echivoc. A contribuit, desigur, și stilul său de comunicare direct și percutant. (...)
Cât este meritul României și cât interesul Americii în succesul acestei vizite? O să încerc să răspund fără exaltări inutile și fără a contesta soliditatea parteneriatului strategic dintre cele două țări. În mod cert, România are meritele sale. Țara noastră s-a dovedit un soldat disciplinat al NATO. A crescut, fără să stea prea mult pe gânduri, cheltuielile destinate apărării cu peste 2% din PIB. Acest lucru a legitimat discursul președintelui SUA în interiorul NATO, într-o perioadă în care țările puternice ale Alianței Nord-Atlantice au fost reticente la apelul lui Donald Trump. Germania sau Franța au chiar o atitudine refractară, relansând, cu largul concurs al Bruxellesului, discuția despre politica de apărare comună a UE. Adică despre crearea unei armate a Europei. Angela Merkel i-a anunțat pe europeni că au trecut vremurile în care Bătrânul Continent se putea baza pe protecția americanilor, motiv pentru care trebuie să-și ia soarta în propriile mâini.
Președintele Klaus Iohannis a jucat cum trebuie. A anunțat fără echivoc că nu există soluții de securitate pentru Europa în afara NATO, situându-se de partea președintelui american. Asta a transformat România într-un aliat model al SUA, demn de a fi dat drept exemplu într-o conferință de presă pe peluza de la Casa Albă. Adevărul este că Donald Trump avea nevoie de vizita președintelui român. De aceea a și înlesnit-o. Avea nevoie ca un președinte din Estul Europei să-i stea alături. Variantele erau puține: Polonia sau România. A preferat să-l primească la Washington pe președintele român și să meargă în Polonia în iulie. Pentru Varșovia este o onoare mai mare decât pentru București. Trump transmite astfel că Polonia este principalul aliat al Americii în flancul estic al NATO. România nu este, din fericire, departe.
Este evident că Donald Trump a avut tot interesul să transforme vizita lui Iohannis într-un succes de proporții. A avut tot interesul să o îmbrace în laude consistente și mesaje fără echivoc. Pentru că succesul lui Klaus Iohannis este și succesul său. Laudele pentru Iohannis sunt laude pentru sine. Cu ajutorul României, președintele SUA demonstrează că liniile sale de politică externă sunt legitime, că nu este un lup singuratic în NATO.
Donald Trump avea nevoie să apară braț la braț cu un președinte al unei țări din vecinătatea Rusiei. Un semnal ferm că această țară rămâne un adversar al SUA mai acoperă din scandalul legăturilor administrației sale cu Moscova. Declarația despre Articolul 5 are rolul de a spulbera orice incertitudine că SUA va lupta cu Rusia, dacă această țară va agresa țările NATO. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, al cărei punct culminant a fost întrevederea cu omologul său american Donald Trump şi conferinţa de presă comună, e considerată un succes atât de analiştii politici interni, dar şi de publicaţiile internaţionale, mai ales după ce liderul de la Casa Albă a subliniat că SUA şi NATO vor acţiona în caz de agresiune asupra unui stat al Alianţei.
„NATO, importanţa relaţiei bilaterale şi lupta împotriva corupţiei sunt capitolele unde a punctat preşedintele Klaus Iohannis. Lucrurile pot deveni însă mai clare în următoarele luni la capitolul vize şi investiţii economice concrete. Cert este că la impresie artistică, Iohannis a stat foarte bine în relaţia cu Trump, pozele şi limbajul corporal o dovedesc. E un moment bun, dar e important să existe urmări concrete”, a spus Radu Magdin pentru „Adevărul”, întrebat despre rezultatele vizitei lui Iohannis în SUA. (...)
Reacţiile presei internaţionale
Analizele din publicaţiile occidentale au marşat pe ideea că, în sfârşit, Donald Trump a precizat, cu subiect şi predicat, faptul că Statele Unite ale Americii vor susţine aplicarea articolului 5 al NATO în caz de agresiune asupra unui membru al Alianţei.
Ziarul francez „Le Monde“ a subliniat faptul că Donald Trump le-a cerut aliaţilor să ia exemplul României şi să umble la „puşculiţă“ în ceea ce priveşte alocarea de bani pentru apărare. „Sperăm că aliaţii din NATO vor urma exemplul României şi vor răspunde obligaţiilor financiare în ceea ce priveşte costurile pentru apărare“ , a sublinia Trump. Mai mult, presa din Hexagon consideră că un mare succes al acestei conferinţe de presă comune a fost faptul că pus „capăt neliniştilor“ în ceea ce priveşte declanşarea Articolului 5 al NATO în cazul agresiunii de către Rusia al vreunui stat din Alianţă. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

„Nu am avansat acest subiect, am vorbit cu domnul Tăriceanu, dar după ce finalizăm această evaluare (...) o să vedem dacă este oportun. Eu nu resping această variantă pentru că cei de la UDMR tot timpul au propus în funcţii guvernamentale (...) oameni eficienţi şi bine pregătiţi şi serioşi şi harnici. În toate guvernele în care a fost UDMR, eu nu-mi aduc aminte să fi fost acuzaţi de lipsă de performanţă. (...) Dincolo de faptul că sunt oameni respectabili şi eficienţi, totuşi anul viitor sărbătorim Centenarul. S-ar putea să fie o solutie bună din mai multe puncte de vedere ca UDMR să fie implicat mai mult în interiorul majorităţii parlamentare, aşa cred eu. Cred că anul viitor este anul în care am avea o şansă să pansăm multe răni rămase nepansate”, a spus Liviu Dragnea. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Raportul oficial a fost trimis la toate instituţiile statului începând de la Preşedinţie, Guvern până la DNA, DIICOT, SRI, SIE, după cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Nimeni nu prea a înţeles de ce a vrut guvernatorul să precizeze public acest lucru.
Creşterea preţului imobiliarelor din ultimii doi ani este un risc, un început de risc? Cum poţi să judeci acest lucru? Pentru cine este un risc? Pentru cumpărător, pentru bancă, pentru dezvoltator, pentru BNR? Cine ar trebui să spună dacă preţul unui apartament este prea mare sau nu? Sau dacă cel care îl cumpără cu un credit de la bancă şi-l poate permite sau nu, nu pe condiţiile actuale, ci pe dinamică?
Dacă ne uităm la preţurile actuale ale apartamentelor din Bucureşti şi din Cluj - cele mai fierbinţi pieţe, care au crescut cu 10-30% în ultimii 2-3 ani - şi comparăm cu perioada de boom, ele sunt în continuare sub anii 2007-2008, cu 30-40% mai mici faţă de vârf.
În 2007-2008, un apartament de 2 camere în Bucureşti se tranzacţiona undeva între 80.000-110.000 euro. Acum, se tranzacţionează între 50.000-70.000 euro.
În 2007-2008, salariul mediu net pe economie era de 1.042-1.282 lei, Bucureştiul având cu 20% mai mult peste media naţională. Cursul era la 3,1-3,5 lei pentru un euro.
În 2016-martie 2017, salariul mediu net pe economie este în jurul a 2.300 de lei, iar în Bucureşti este între 2.800-3.000 de lei net. Cursul este la 4,5-4,57 lei pentru un euro.
Deci cei care cumpără acum un apartament, cu salariul mediu de acum şi cu preţurile de acum, sigur sunt într-o poziţie mult mai bună decât cei care au cumpărat în perioada de boom 2007-2008. Plus că cele mai multe împrumuturi imobiliare se dau acum în lei şi mai puţin în valută.
Care sunt punctele vulnerabile/riscurile de acum? Ce nu mai reprezintă un risc?
Este bine să faceţi un calcul pornind nu de la situaţia actuală, ci de la ce s-ar putea întâmpla în viitor, având în vedere că la un moment dat dobânzile la lei sau euro vor creşte, cursul leu-euro va creşte, salariile nu vor mai creşte şi s-ar putea să fiţi într-un sector unde se fac disponibilizări şi să nu vă mai puteţi găsi un job cu acelaşi nivel salarial în alt sector. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.