Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu, după discuțiile cu Gerhard Karner despre Schengen: 'Austria nu cu România are o problemă'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Catalin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că obiectivul vizitei sale la Viena, unde a purtat discuţii cu omologul austriac, Gerhard Karner, a fost acela de a construi "un început de colaborare", "acea încredere care să ducă pe cel mai scurt drum către obiective comune, ale Austriei şi ale României, inclusiv Schengen-ul".

Oficialul român a făcut declaraţia în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul austriac de Interne.

"Discuţiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu şi, pe parcurs, am văzut că şi al domnului ministru a fost să construim un început de colaborare, să întoarcem pagina în ceea ce priveşte subiectul Schengen, să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai scurt drum către obiective comune ale Austriei şi ale României, inclusiv Schengen-ul. Nu am venit aici şi nu am iniţiat discuţii în paradigma ministrului care vine şi cere altuia care refuză. Nu asta este gândirea mea şi nu acesta este modul de lucru corect, dovadă este rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica problemele fiecărei părţi pentru a putea construi soluţii", a susţinut Predoiu.

El a adăugat că a vrut să se asigure, în primul rând, "dacă există reproşuri sau dacă există slăbiciuni în ceea ce priveşte modul în care România protejează frontierele".

"Şi am fost foarte fericit să constat că şi Austria vede aceste progrese şi că România, pe toate programele pe care le are, performează. Ne-am făcut temele şi vom continua să le facem pe protecţia frontierelor şi pe cooperarea bilaterală. Am înţeles în cadrul întâlnirii şi îi mulţumesc domnului ministru pentru francheţea cu care a discutat. Austria nu cu România are o problemă, poliţiştii români îşi fac treaba şi la frontieră şi în cooperarea poliţienească. Suntem gata să continuăm această muncă împreună", a precizat Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, în acelaşi timp, România "va sprijini şi Austria şi Comisia Europeană şi ţările membre în reformarea sistemului de migraţie şi azil european şi a cadrului legislativ privind protecţia frontierelor".

"E o primă întâlnire, vă asigur că vor fi şi altele, o muncă pe care o începem şi sunt convins că o vom continua până vom ajunge la un rezultat într-un termen rezonabil", a transmis Predoiu.

Ministrul român de Interne a mai fost întrebat dacă crede că Austria îşi va schimba poziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen până la alegerile parlamentare de anul viitor.

"M-aţi întrebat legat de viitoarele alegeri din Austria. Nu este rolul meu ca ministru al Afacerilor Interne român să comentez ce urmează să se întâmple sau nu la alegerile viitoare din Austria. Rolul meu este să mă asigur că structurile MAI performează în protecţia migraţiei şi în cooperarea poliţienească. Cum am spus, şi s-a discutat şi înăuntru şi a fost recunoscut de partea austriacă sunt progrese pe toate proiectele pe care le avem, grupul de acţiuni cu Austria", a răspuns Cătălin Predoiu.

El a subliniat că în aplicarea Acordului Schengen este o problemă de tratat european.

"Prin urmare, Comisia Europeană, Parlamentul European, au şi ele rolul lor aici. Suntem conştienţi de acest lucru. (...) România îşi desfăşoară acţiunile diplomatice multilateral, plecând de la aceste premise. De asemenea, suntem conştienţi că regula de drept trebuie aplicată în toate domeniile. România nu va renunţa niciodată la această poziţie, dar, în acelaşi timp, ceea ce cred că trebuie să aducem în plus în joc - mai multă deschidere în a înţelege reciproc problemele şi de a încerca să le rezolvăm împreună şi în cadru bilateral şi în cadrul european. Altfel, vom rămâne prizonierii unui dialog al surzilor. Nu sunt surd, nici orb şi sunt şi foarte dornic de muncă. Vom munci împreună pentru asta, dar asta nu înseamnă că România renunţă la interesele sale, nicio clipă. (...) Ce e important este ca, imediat după de plecăm de aici, să ne continuăm munca şi, într-o zi, o să ajungem şi la rezultate", a mai declarat Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.