Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu: Un nou acord cu FMI - pus în pericol de Guvernul Ponta

FMI

Guvernul Ponta și-a exprimat intenția, prin vocea ministrului Eugen Teodorovici, de a încheia un nou acord cu FMI, însă succesul nu este garantat potrivit declarațiilor făcute de cei din Opoziție. Cătălin Predoiu susține că un nou acord cu FMI va fi pus în pericol, din cauza inconsecvenței de care a dat dovadă premierul Victor Ponta.

Liberalul reamintește declarațiile anterioare ale premierului prin care nega nevoia unui alt acord.

În mai 2014, fostul ministru al Bugetului, Liviu Voinea, dădea semnalul declarațiilor populist-naționaliste: "Criza s-a terminat, la acest moment nu mai trebuie acord. Acesta este cu siguranță ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană";

Pe 13 iunie 2014, Ponta declara într-un interviu acordat Bloomberg că România nu va mai încheia un nou acord cu FMI în 2015, după septembrie 2015;

În decembrie 2014, Darius Vâlcov, fost ministru PSD al Finanțelor, îl seconda și el pe Ponta: "Din punctul meu de vedere, la sfârșitul lunii septembrie, când se va încheia actualul acord, nu văd un alt motiv pentru a prelungi acordul".

Cătălin Predoiu se întreabă de ce Guvernul Ponta a revenit asupra deciziei și declară că e posibil să mai fie încheiat un nou acord?

Ce se întâmplă de fapt? De ce Ponta și miniștrii lui au jucat cartea naționalismului economic, când, de fapt, acordurile cu FMI și Comisia Europeană puteau fi un certificat de credibilitate a țării pe piețele financiare și economice? Răspunsul e simplu: în mai 2015, delegațiile FMI și CE au descoperit că guvernul PSD-Ponta nu a făcut mai nimic din ce se angajase: privatizarea CFR Marfă, asigurarea unui management independent politic și profesionist în companiile de stat astfel încât acestea să nu mai înregistreze pierderi şi datorii, reformele din sectorul energetic care generează pierderi imense suportate din banii românilor, schimbările nesustenabile din Codul fiscal, reorganizarea și raționalizarea rețelei de spitale, atingerea obiectivului MTO de deficit structural de 1% din PIB în 2015 și menținerea acesteia în viitor, stingerea arieratelor etc.

Cătălin Predoiu atrage atenția că ”lipsa de credibilitate a Guvernului PSD-Ponta ar putea pune în pericol un nou acord, cu consecințe negative pentru România pe piețele financiare”.

Ministrul de Finanțe a anunțat, marți 29 septembrie, că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.