Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catedrala românească din Olmsted Falls la 85 de ani. Prima biserică a fost amenajată într-un magazin

basilica.ro
sfanta cruce

Ceea ce azi poartă numele de Catedrala Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Olmsted Falls a avut la bază o comunitate formată încă din 1936. Parohia a avut mai multe lăcașuri de rugăciune în orașul Cleveland și în suburbiile sale. Prima biserică a fost amenajată într-un magazin.

Biserica „Buna Vestire” a luat ființă la 1 septembrie 1936. În data de 15 septembrie, a fost ales primul slujitor, Arhimandritul Ioachim Popescu, iar primul lăcaș de cult a fost în Cleveland, OH la adresa 5603 Detroit Ave, un fost magazin. La parter a fost amenajată o capelă, iar la etaj o locuință pentru preot, a evocat actualul paroh, Pr. Petru Neaga, potrivit basilica.ro.

La data de 30 iulie 1938 Parohia „Buna Vestire” a cumpărat un templu evreiesc cu suma de $15,000, tot în Cleveland. Comunitatea românească, la sfârșitul anului 1939, număra deja 50 de familii.

Adunarea Generală din 14 septembrie 1969, la care a luat parte Arhiepiscopul Victorin, a hotărât vânzarea proprietății din Celveland pentru suma de $79,400 și cumpărarea bisericii grecești „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Rocky River cu suma de $170,000. Acolo, Parohia „Buna Vestire” a funcționat timp de 54 de ani, până în 2016, când a fost cumpărată o nouă proprietate de 10 acri cu prețul de $615,000, de la o organizație metodistă.

Proprietatea cuprinde o clădire mare unde românii și-au amenajat loc de slujire, săli de clasă, birou, sală socială, librărie și bucătarie. Comunitatea intenționează ca în această nouă locație să zidească o nouă biserică după arhitectura și tradiția ortodoxă românească.

Eveniment aniversar la 85 de ani de existență

Mitropolitul Nicolae al Americii a participat la evenimentul aniversar organizat de Catedrala românească din Olmsted Falls în data de 26 septembrie 2021. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu slujtorii catedralei, Preoții Petru Neaga și Ion Gherman.

„Am adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale revărsate asupra parohiei noastre, am pomenit pe toți ctitorii și binefăcătorii ei și L-am rugat ca în continuare să vegheze asupra acestui sfânt lăcaș”, relatează Părintele Petru Neaga.

La agapa care a urmat, Părintele Mitropolit a subliniat rolul pe care-l are fiecare membru în parte în viața unei parohii, referindu-se la exemplul câtorva familii de greci care, căutând cu disperare Biserica în această perioadă de pandemie, când unele biserici au fost închise, au devenit membri fideli ai Catedralei românești din Olmsted Falls. „Îi îmbrățișăm cu drag și ne bucurăm de prezența lor în mijlocul nostru”.

Anterior evenimentului aniversar, la Catedrala din Olmsted Falls a avut loc în zilele de 24-25 septembrie, Adunarea Protopopiatului pentru Centrul SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.