Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câți bani trimit în țară românii din străinătate: Banca Mondială estimează o lovitură financiară istorică pentru o treime din populația planetei

ziarulunirea.ro
diaspora

Remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut cu aproximativ 6% anul trecut, la 65 miliarde de dolari, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Ucraina (15,8 miliarde de dolari), Rusia (10,6 miliarde de dolari) şi România (7,2 miliarde de dolari), potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Mondială (BM), transmite Reuters.

Citește și: Ludovic Orban le promite românilor de peste 65 de ani: Orice relaxare îi va include și pe părinții și bunicii noștri / VIDEO .

În 2020, Europa şi Asia Centrală ar urma să înregistreze cel mai semnificativ declin al remitenţelor din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a scăderii preţului la ţiţei. În special remitenţele către Asia Centrală vor fi afectate, din cauza deprecierii rublei ruseşti faţă de dolar.

Pe plan global, remitenţele ar urma să scadă cu 142 miliarde de dolari în 2020, cel mai semnificativ declin din istoria recentă, din cauza efectelor epidemiei. Scăderea de aproape 20% a sumelor de bani trimise de migranţi acasă va fi cauzată de reducerea salariilor şi a nivelului angajărilor de peste hotare, se arată în raportul Băncii Mondiale.

"Remitenţele sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă şi de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate", a afirmat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.

Se estimează că peste un miliard de migranţi - aproximativ 270 de milioane care lucrează în afara ţărilor lor natale şi 760 de milioane migranţi interni - au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea şi adăpostirea a trei persoane din locul lor natal, a declarat, pentru Reuters, Dilip Ratha, autorul raportului Băncii Mondiale.

"Luăm în considerare o treime din omenire", a declarat oficialul BM.

Este cea mai semnificativă scădere a remitenţelor până în acest moment din 1980, de când Banca Mondială raportează aceste date, a explicat Ratha.

Citește și: Managerul Spitalului V. Babeș, avertisment în plină pandemie: 'Voi spune ceva care va deranja foarte mult' .

După declinul din 2016, provocat în principal de preţul scăzut al ţiţeiului, remitenţele au crescut, ajungând anul trecut la 714 miliarde de dolari, dar în 2020 ar urma să scadă la 572 de miliarde de dolari.

Pentru statele cu venituri scăzute şi medii, unde ajung majoritatea sumelor de bani, remitenţele vor scădea cu 19,7%, la 445 miliarde de dolari în 2020, de la nivelul record de 554 miliarde de dolari în 2019.

"Criza economică provocată de pandemie va reduce semnificativ veniturile migranţilor şi capacitatea lor de a trimite bani acasă", a declarat Ratha.

Dar Banca Mondială se aşteaptă la o redresare a remitenţelor în 2021, când ar urma să crească cu peste 5%, la 602 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.