Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a respins în unanimitate sesizarea președintelui Iohannis - Legea care vizează instituția condusă de Florin Iordache respectă Constituția

digi24
florin iordache

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ. Printre altele, legea limitează la 5 ani mandatul președintelui CL (în prezent președinte este fostul ministru Florin Iordache), cu o singură posibilitate de reînnoire, față de forma în vigoare a legii care nu prevede nicio limită de timp și nicio procedură clară de revocare.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, în ansamblul său, precum şi dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art. 27 alin.(3) din aceasta sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

"În esenţă, Curtea a reţinut că nu a avut loc o încălcare a ordinii de sesizare a celor două Camere şi nici a principiului bicameralismului, astfel că în procedura de adoptare a legii au fost respectate prevederile art.61 alin.(2) din Constituţie, cu referire la art. 75 alin.(1) şi (3)-(5), prin raportare la art.73 alin. (3) lit.j) din Constituţie", se precizează în comunicat.

S-au respins și criticile de constituționalitate intrinsecă

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art.27 alin.(3) - din Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ nu contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5) privind obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art.16 alin.(1) şi (2) privind egalitatea în drepturi, ale art.79 privind Consiliul Legislativ şi ale art.137 alin.(1) privind reglementarea prin lege a formării, administrării, întrebuinţării şi controlului resurselor financiare ale statului.

Legea, care i-a fost transmisă preşedintelui de Parlament pe 13 noiembrie în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi pentru preşedinţii de secţie, mandat care poate fi reînnoit o singură dată, introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului Legislativ, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia cadru aplicabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.