Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a stabilit că o lege încalcă drepturile copilului

mama si copil

Limitarea la un an de la naştere a termenului pentru începerea acţiunii de stabilire a paternităţii încalcă drepturile copilului, a constatat, marţi, Curtea Constituţională a României (CCR).

Plenul CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul familiei, în forma în vigoare anterior modificărilor survenite prin Legea nr.288/2007, care prevedeau că "acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei poate fi pornită în termen de un an de la naşterea copilului".

Citește și: Noua MODĂ PORNO printre tinere: Cum au ajuns să se machieze / FOTO

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.60 alin.(1) din Codul familiei, în forma în vigoare anterior modificărilor survenite prin Legea nr.288/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.4/1953 - Codul familiei, sunt constituţionale în măsura în care nu privesc acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei introdusă de copil", se arată într-un comunicat al CCR.

Conform aceleiaşi surse, judecătorii constituţionali au constatat că textul de lege, care stabileşte că termenul de un an începe să curgă de la data naşterii copilului, încalcă dreptul acestuia la viaţă privată, privându-l de posibilitatea de a acţiona în mod conştient şi voluntar, după dobândirea capacităţii de exerciţiu depline, în vederea stabilirii filiaţiei sale faţă de tată.

Citește și: SCANDAL în învățământ: Două ELEVE s-au rupt în BĂTAIE / VIDEO ȘOCANT

"Potrivit art.59 alin.(1) din Codul familiei, acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei se porneşte în numele copilului de către mamă, chiar dacă este minoră, ori de reprezentantul lui legal. Prin faptul că, în condiţiile textului de lege criticat, acţiunea în stabilirea paternităţii este lăsată la dispoziţia exclusivă a mamei sau a reprezentantului legal al copilului, îl face pe copil dependent de conduita unui terţ, acestuia fiindu-i blocată definitiv orice posibilitate ulterioară de a cere clarificarea situaţiei sale personale prin introducerea unei acţiuni în stabilirea paternităţii, întrucât în interiorul termenului stabilit de textul de lege criticat - de un an de la naştere - acesta este, prin ipoteză, în imposibilitatea biologică de a acţiona", se precizează în comunicat.

CCR a reţinut, totodată, că în prezent Codul civil a instituit imprescriptibilitatea acţiunii în stabilirea paternităţii promovate de copil.

Citește și: Un celebru personaj trage semnalul de ALARMĂ: 'Alegerile vor fi FRAUDATE. Toate au fost'

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalul Vaslui - Secţia civilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.