Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR analizează astăzi Legea privind securitatea cibernetică

ccr

Curtea Constitutionala a României (CCR) dezbate miercuri sesizarea parlamentarilor Partidului National Liberal (PNL) referitoare la Legea privind securitatea cibernetica.

În 23 decembrie, PNL a anuntat ca a sesizat CCR pentru neconstitutionalitatea legii mentionate deoarece actul normativ încalca principiul legalitatii, drept fundamental pentru buna functionare a statului de drept.
În sesizarea depusa, se arata ca textul în cauza nu respecta prevederi din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
Potrivit PNL, Legea privind securitatea cibernetica are probleme fundamentale de conceptie, propunând o serie de masuri cu efect limitativ asupra dreptului la viata privata în zona digitala si încalca reglementarile europene discutate pe subiectul securitatii informatiei.
'Prin aceasta lege în mod mascat se restrâng drepturi si libertati ale cetateanului prin permiterea accesului la infrastructura cibernetica si la datele continute în baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege fara existenta unei aprobari judecatoresti, conform Codului de procedura penala si cerintelor adoptate de Curtea Constitutionala prin Deciziile 440/ 2014 si 461/ 2014, deci legea nu este armonizata la cerintele CCR. Legea încalca dispozitiile art. 148, alin (2) si urmatoarele din Constitutia României, prin netranspunerea corecta reglementarilor comunitare în materie', se mai precizeaza în sesizare.
Deputatii PNL considera ca nu se precizeaza exact ce date necesita a fi detinute, iar cadrul în care se solicita acestea nu prezinta suficiente garantii procesuale.
Senatul a adoptat, în 19 decembrie, în calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a României, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica (SNSC), acesta reunind autoritatile si institutiile publice cu responsabilitati si capacitati în domeniu.
Potrivit proiectului de lege, autoritatile si institutiile publice din SNSC colaboreaza cu detinatorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociatiile profesionale si organizatiile neguvernamentale.
Activitatea SNSC va fi coordonata la nivel strategic de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, iar coordonarea unitara a activitatilor sistemului va fi realizata de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, format din reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informationala, Serviciului Român de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, precum si secretarul CSAT.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.