Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR, şah mat pentru Tarcea: Şefa ÎCCJ, la un pas să-şi piardă funcţia

adevarul.ro
cristina tarcea

Curtea Constituțională a României a admis miercuri că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație şi Justiție, pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Mai exact, din 2014 până în prezent, completurile au fost formate nelegal, pentru că doar 4 dintre cei 5 judecători au fost desemnaţi prin tragere la sorţi. În doi dintre cei patru ani de când există această situaţie, preşedinte al ÎCCJ a fost Cristina Tarcea. Aceasta este deja cercetată de Inspecţia Judiciară pe tema completurilor, în urma unei sesizări depuse de preotul Chris Terhes, președinte al Romanian Community Coalition.

"Inspecţia Judiciară a fost sesizată la 23 august 2018 cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de aplicare de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Legii nr.207/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară", preciza Inspecţia Judiciară pe 17 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Îţi poate salva viaţa: Cum şi unde să-ţi măsori tensiunea arterială

"Din octombrie sau noiembrie anul trecut, au existat o grămadă de sesizări la Inspecția Judiciară pe diferite aspecte în ceea ce mă privește. Așa cum a declarat și Inspecția Judiciară într-un comunicat de presă, nu este un lucru extraordinar, ieșit din comun", a fost reacţia Cristinei Tarcea.

Decizia Inspetiei Judiciare de a o cerceta pe șefa ÎCCJ pentru nerespectarea prevederilor legale privind compunerea completurilor de judecată a inflamat scena publică în luna septembrie. Toată lumea s-a grăbit să arunce cu acuzaţii spre instituția care exercită funcţia de control al magistraților. Iată că, la foarte puțin timp, CCR vine și confirmă acuzaţiile la adresa judecătoarei Cristina Tarcea.

Prin decizia CCR de miercuri, 7 noiembrie, judecătorii constituţionali rezolvă practic şi ancheta Inspecţiei Judiciare, instituţie căreia nu-i mai rămâne decât să exercite acţiunea disciplinară şi să trimită cazul la judecare, la Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară. O eventuală sancţionare a Cristinei Tarcea, fie şi cu în cea mai blândă manieră, printr-un avertisment, ar duce automat la demiterea sa din funcţia de preşedinte al ÎCCJ, potrivit art. 51 alin. (2) al Legii 303/2004:

"Revocarea din funcţia de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a preşedintelui instanţei, pentru următoarele motive:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare."

Decizia CSM poate fi însă contestată tocmai la ÎCCJ, la unul dintre completurile de 5 judecători.

În primii doi ani ai intervalului vizat de decizia CCR (2014-2016), preşedintele ÎCCJ era Livia Stanciu. În ciuda acestui conflict de interese, fosta şefă a ÎCCJ a participat la deliberările şi luarea deciziei în cazul completurilor de 5 judecători. Aceasta este deja pensionată din magistratură, iar abaterile disciplinare ar fi oricum deja prescrise (termen de 2 ani).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.