Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR anunță că sporul de 'suprasolicitare neuropsihică' acordat angajaților ANI a fost declarat neconstituțional de CCR

ccr bani

USR transmite miercuri, într-un comunicat de presă, că CCR a admis astăzi sesizarea partidului pe legea prin care personalul ANI primește un spor la salariu de 25% pentru „suprasolicitare neuropsihică”.

„Decizia demontează strategia PSD-PNL de a majora veniturile unor categorii de funcționari aleși pe sprânceană, cu ignorarea principiilor egalității în drepturi și legalității, dar și a regulilor parlamentare. De sporuri pentru condiții vătămătoare pentru unii funcționari ar fi avut bani PSD și PNL. De sporuri pentru complexitatea muncii și suprasolicitare neuropsihică pentru alți funcționari, de la ANI, au găsit bani. De creșteri de 50% pentru oamenii lor dintr-o instituție au găsit iar bani, după cum s-a văzut marți, când PSD și PNL au votat cu două mâini majorări de salarii la AFM. De mașini de 4,4 miliarde de lei au avut bani. De pensii speciale au avut și au bani. Doar pentru învățători și profesori nu au bani PSD și PNL”, a comentat deputatul USR Cristian Seidler, conform comunicatului.

USR a sesizat în luna martie Curtea Constituțională, alături de Forța Dreptei, pe legea prin care personalul Agenției Naționale de Integritate primește spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică.

Sesizarea către Curtea Constituțională s-a referit, prin urmare, la încălcarea principiului bicameralismului, pe lângă încălcarea principiului legalității, dat fiind că măsura că nu a fost justificată și fundamentată de PSD-PNL.

USR spune că noul spor se adauga celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (15%) și spor pentru condiții vătămătoare.

UPDATE 24 mai, ora 13.00: Comunicatul oficial al CCR

În ședința din data de 24 mai 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a decis:

„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de deputați neafiliați şi a constatat constată că Legea pentru modificarea anexei nr.I a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituțională.

În esență, Curtea Constituțională a reținut că legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind înfrânte prevederile constituționale ale art.61 alin.(1) coroborate cu cele ale art.75. Curtea a constatat că legea adoptată de Camera de reflecție viza un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Învățământ”, iar forma legii adoptată în Camera decizională a vizat și un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Administrație”. Astfel, adoptată, aceasta apare ca o inițiativă exclusivă a Camerei decizionale, care nu se circumscrie obiectului de reglementare avut în vedere de Camera de reflecție”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.