Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CDR solicită Parlamentului să nu adopte în grabă modificările la legea dialogului social pentru a nu perturba piaţa muncii

Inquam Photos/Octav Ganea
Protest FSLI la Ministerul Muncii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la evoluţia procesului legislativ de modificare a legii dialogului social în România, precizând că propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor riscă să aducă o perturbare suplimentară a pieţei muncii şi aşa afectată de efectele crizei pandemiei COVID-19, potrivit Agerpres.

Citește și: Pleacă DUBA POLIŢIEI după fostul colonel SRI Daniel Dragomir - CAB l-a condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni cu EXECUTARE pentru TRAFIC şi spălare de bani

"Constatăm că acest proiect este repus în discuţie şi este înregistrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, riscând să aducă o perturbare suplimentară a pieţei muncii, care este în prezent foarte afectată de efectele crizei pandemiei COVID-19 şi care are mare nevoie de stabilitate şi predictibilitate în contextul economic şi social actual.

Citește și: ZIUA CEA MAI LUNGĂ pentru ex-colonelul SRI Daniel Dragomir - Curtea de Apel ATÂRNĂ între condamnarea sau achitarea acestuia

Discuţiile avute în trecut referitoare la acest Proiect au dus la concluzia clară că este nevoie de timp, de o analiză detaliată şi de dezbateri deschise, pentru a identifica soluţia care să permită realizarea unui dialog social eficient şi constructiv în România. La acel moment nu s-a ajuns la un consens între partenerii sociali, iar reluarea în grabă a acestor dezbateri riscă să ducă la tensiuni care trebuie evitate, în special în acest context dificil.

În prezent, prioritatea trebuie să fie găsirea de soluţii care să permită asigurarea stabilităţii şi păstrarea locurilor de muncă", se arată într-un comunicat al CDR remis joi AGERPRES.

Coaliţia face referire la la propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. Pl-x nr. 715/2018.

Citește și: Mario Iorgulescu, cercetat pentru omor, 'FUGAR' cu ACTE în REGULĂ - CAB stabilește definitiv arestarea acestuia în lipsă

Totodată, CDR consideră că procesul de modificare a legii dialogului social trebuie să urmeze toate etapele procesului legislativ. Mai mult, în multe dintre aspectele prevăzute în proiect şi Consiliul Concurenţei trebuie să exprime o opinie.

"De asemenea, este foarte important ca discuţiile pe legea dialogului social să aibă loc ulterior corectării modului defectuos în care sunt definite în prezent sectoarele de activitate, deoarece în momentul de faţă avem sectoare de activitate care conţin industrii complet diferite, care se confruntă cu realităţi şi particularităţi atât de diferite, încât este absolut imposibil de realizat un dialog real, concret şi eficient la nivelul respectivului sector de activitate. Practica arată că acolo unde sectoarele sunt corect definite, există şi un dialog social eficient. Graba cu care se doreşte adoptarea unui proiect de modificare a legii dialogului social este nejustificată", mai spun reprezentanţii CDR.

Potrivit sursei citate, proiectul, în forma discutată la Camera Deputaţilor, instituie un dezechilibru major între partenerii sociali şi conţine prevederi care anulează de facto conceptul de dialog social constructiv şi echilibrat. Pe de altă parte, proiectul a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic şi Social, menţionează CDR.

Citește și: Fost vicepremier al României va fi adus cu MANDAT de aducere dacă nu vine la audiere în dosarul Belina - AVERTIZAT de instanță pentru lipsă nejustificată

Coaliţia pentru Dezvoltarea României consideră că unul dintre pilonii de bază ai competitivităţii economiei României îl constituie piaţa muncii, care întâmpină în prezent probleme majore. O reglementare care ar dezechilibra dialogul social nu poate fi nici în interesul salariaţilor şi nici în cel al investitorilor.

În acest context, CDR solicită Parlamentului României şi Guvernului să nu adopte aceste modificări în grabă, fără o amplă consultare cu toate părţile implicate.

"Pentru a avea o legislaţie stabilă care să nu deterioreze suplimentar piaţa muncii, Parlamentul ar trebui să caute un acordul al patronatelor şi al sindicatelor reprezentative la nivel naţional pe schimbările propuse", mai spun reprezentanţii CDR.

Citește și: Tribunalul îl bagă în VIDEOCONFERINȚĂ 'forțată' pe Emil Boc - A lipsit de la audiere pentru o 'întâlnire economică post pandemie' în dosarul Vannesei Youness

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB. Scopul CDR este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.