Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul îl bagă în VIDEOCONFERINȚĂ 'forțată' pe Emil Boc - A lipsit de la audiere pentru o 'întâlnire economică post pandemie' în dosarul Vannesei Youness

Inquam Photos / Octav Ganea
emil boc

Tribunalul București a reluat, marți, audierile în dosarul de trafic de influență al prietenei fostului șef al DGIPI Gelu Olean, Vannesa Youness, în care acesta este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit un milion de euro pentru pretinse influențe la fostul premeier al României Emil Boc, privind derularea contractului cu licențe Microsoft.

La termenul de marți al procesului instanța îl citase pe fostul demnitar, actual primar al Clujului, pentru a explica cum a abordat în perioada sa de conducere a Guvernului contractarea subsecventă a mega-contractului Microsoft.

Emil Boc nu s-a prezentat la instanța de judecată justificând printr-o cerere că trebuie să fie prezent la discuțiile ce vor avea loc în cadrul programului privind starea economiei clujene după pandemie.

În acest context instanța de judecată a stabilit ca la termenul viitor, din 28 iulie, Emil Boc să nu mai fie citat dar să fie contactat pentru stabilirea detaliilor derulării unei videoconferințe în cadrul căreia să ofere judecătorului detaliile privind această mega-afacere și tot ce cunoaște despre pretinsul trafic de influență pe care femeia l-ar fi făcut folosind numele său.

Tot marți trebuiau audiați oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu, doi dintre protagoniștii afacerii Microsoft, atât denunțători cât și inculpați în cele trei dosare penale Microsoft trimise de anchetatorii DNA în judecată până în prezent.

Aceștia au transmis marți cereri la dosar în care arătau că nu pot fi prezenți la audierea lor în calitate de martori în dosarul Vanessei Youness pe motiv că dau declarații de inculpați în dosarul Microsoft în care sunt judecați pentru spălarea de bani i alte fapte de corupție alături de fostul ministru Gabriel Sandu.

Aceștia au fost citați din nou pentru termenul din 28 iulie.

Prima aparatiție după arestarea din dosarul Ayahuasca

Vanessa Youness a fost prezentă, marți, în sala de judecată, pentru a participa la audierea martorilor cu greutate propuși de procurorii DNA.

Aceasta ar fi prima apariție la Tribunal după eliberarea sa din arest preventiv.

Femeia a fost arestată preventiv la cererea procurorilor DIICOT, alături de prietenul său, Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI, în dosarul denumit generic „Ayahuasca”.

În respectivul dosar cei doi sunt acuzați pentru că ar fi pus la dispoziție substanțe interzise pentru consum propriu prin intermediul clinicii deținute de femeia de afaceri.

La termenul de marți al procesului judecătorii au citat mai mulți martori cu greutate, între care se numără fostul premier al României, Emil Boc, cel a cărui nume ar fi fost traficat în discuțiile sale de amica lui Oltean, fostul tenisman Dinu Pescariu, denunțător pe de-o parte și inculpat pe de alta, în mega dosarul de corupție Microsoft și fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme.

Citește și: Două săptămâni de coșmar pentru ex-colonelul SRI Dragomir judecat pentru corupție - Dosarul s-a încheiat după reaudierea martorilor esențiali

Anterior dosarul a stat blocat o bună perioadă de timp de protestul magistraților și grefierilor și recent de măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Înainte de cele două situații fostul premier al României Emil Boc a fost citat de mai multe ori  la Tribunalul Bucureşti, ca martor, în dosarul concubinei lui Gelu Oltean, trimis în judecată anterior dosarului "Ayahuasca", în care a fost arestată preventiv, pentru pretinse fapte de trafic de influenţă.

Concret fostul demnitar ar putea vorbi judecătorilor în dosarul Vanessei Amal Younes, în care este aceasta este acuzată de procurorii anticorupţie că ar fi pretins şi apoi primit un milion de euro de la un afacerist cu promisiunea că ea poate interveni la un înalt demnitar al statului pentru aprobarea unor documente ce priveau licenţe IT.

La începutul lunii decembrie 2019 instanţa a stabilit ce martori vor fi chemaţi la bară între ei regăsindu-se și fostul premier al României, Emil Boc.

Citește și: Lovitură DEVASTATOARE pentru fostul ministru Sebastian Vlădescu - ICCJ constată validitatea probelor DNA și dă drumul la JUDECATĂ în mega dosarul de corupție

"În baza art. 284 C.p.p. persoana amendată poate cere reducerea ori anularea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii. Amână cauza la data de 28.01.2020, ora 11,00, sala 213,CF10(p) pentru lipsa de apărare a inculpatei.

Pune în vedere martorilor Florică Claudiu Ionuţ şi Verioti Gheorghe să se prezinte la următorul temren de judecată fără a mai fi citati. Se ia act că martorul Dinu Mihail Pescariu este plecat din tară la termenul următor, urmând a fi citat la un termen de judecată ulterior, după data de 3.02.2020.

Se citează martorii Verioti Elena şi Boc Emil la adrsele mentionate în rechizitoriu", se arată în minuta Tribunalului Bucureşti.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Bucureşti procurorii DNA notează că în perioada februarie – august 2011, femeia a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:

- suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011), iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Citește și: Avea Porche Cayenne şi BMW X5 conduse de şofer - Mărturiile auzite de judecătorii CAB înainte de verdictul definitiv în dosarul ex-colonelului SRI

Legături primejdioase

Potrivit informaţiilor din presa centrală Emil Boc ar fi locuit în acelaşi imobil de pe Calea Victoriei în care a locuit şi Vanssa Youness.

În plus la percheziţiile din dosarul de trafic de influenţă al femeii în locuinţa sa s+ar fi găsit un ghid medical ce ar fi aparţinut fostului demnitar.

Astfel Emil Boc a trebuit să explice anchetatorilor de la DNA daca nu cumva el putea fi înaltul demnitar cu care femeia se lădua omului de afaceri de la care ar fi pretins şi primit un milion de euro cu promisiunea de intervenţie.

Emil Boc a susţinut la acea vreme că nu cunoaşte nimic despre ce făcea Vanessa Youness iar dacă ea i-a invocat numele el nu ar fi ştiut.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.