Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a putut spune C.T. Popescu despre noua propunere de premier

ctp

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat noua propunere de premier printr-o conferință de presă la care au participat mai mulți lideri ai partidului pentru a-și reface imaginea „oarecum știrbită” după refuzul președintelui Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaideh. Jurnalistul mai spune Sorin Grindeanu a fost „un element de recuzită”.

„Încerc să dau o definiţie scurtă și cuprinzătoare pentru dl Sorin Grindeanu, propunerea de premier a lui Liviu Dragnea, nu a PSD. Dl Sorin Grindeanu este limba de pantofi a domnului Dragnea. Nu am o definiție mai sugestivă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a explicat că Sevil Shhaideh nu a apărut alături de șeful PSD și nu a ținut niciun discurs, după ce a devenit premierul propus de PSD, în timp ce Sorin Grindeanu „a fost adus pentru acest exerciţiu nou de putere a domnului Dragnea”.

„După respingerea lui Sevil Shhaideh, puterea absolută a domnului Dragnea în PSD a fost oarecum știrbită. Toată această scenetă pe care am văzut-o în această seară a fost menită să refacă imaginea de lider maximo al domnului Dragnea şi domnul Grindeanu a fost un element de recuzită foarte necesar pentru acest exerciţiu de putere. Ați observat că l-a numit tot timpul Sorin, ca pe un băiat din curtea şcolii”, a spus Cristian Tudor Popescu.

În opinia sa, „nu prea are sens ca dl Iohannis să-l accepte pe dl Grindeanu”.

„Înțeleg că nu are dosare penale, dar nu are importanță, pentru că dl Iohannis nu a invocat niciun motiv la respingerea doamnei Shhaideh. Nu ar avea niciun motiv ca la a doua respingere să invoce un motiv. Dacă-l acceptă, nu știu cu ce se alege prin respingerea anterioară a doamnei Sevil Shhaideh”, a spus Cristian Tudor Popescu.

RFI:

Turcia şi Siria s-au înţeles în privinţa unui armistiţiu general în Siria care ar urma să intre în vigoare la miezul nopţii, anunţă agenţia pro-guvernamentală turcă Anadolu. Ministrul turc de externe a confirmat existenţa unui proiect de încetare a focului dar Rusia nu a comentat ştirea. In cazul în care se confirmă, ce prevede exact acest armistiţiu şi în ce condiţii?

Planul ruso-turc urmăreşte extinderea la toată Siria a armistiţiului instaurat acum două săptămâni la Alep. Un plan care a permis atunci evacuarea civililor din cartierele rebele ale celui de-al doilea oraş din Siria. Ca şi pentru precedentele acorduri negociate în trecut, noul text exclude grupurile zise « teroriste ».

Agenţia Anadolu care a anunţat existenţa acestui armistiţiu extins la toată Siria, nu spune nici când nici cum, în ce condiţii, a fost găsit textul. Ce se ştie doar este că de câteva săptămâni la Ankara au avut loc negocieri între Turcia, Rusia şi opoziţia siriană.

In caz de succes, acest armistiţiu ar putea deveni baza negocierilor politice între regimul de la Damasc şi opoziţie, negocieri pe care turcii şi ruşii vor să le organizeze în ianuarie la Astana în Kazakhstan. Nicio dată precisă nu a fost fixată pentru aceste discuţii dar Moscova a insistat pe faptul că reuniunea de la Astana nu e pentru moment decât în stadiul de « elaborare » şi că oricum ea nu va înlocui procesul de pace de la Geneva care ar urma să se reia în februarie. In acest context, ministrul turc de externe a insistat din nou pe faptul că Bachar al-Assad nu poate fi implicat în procesul de pace în măsura în care pentru opoziţia siriană, acest lucru fiind inacceptabil. Punere la punct ce riscă să pună în pericol pe termen lung cooperarea ruso-turcă din Siria.

Analiştii notează că Rusia şi Turcia au fost dintotdeauna foarte active în conflictul sirian unde au spijinit însă părţi adverse. In timp ce Ankara i-a sprijinit pe rebeli îi ideea de a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, Moscova este, ca şi Iranul, aliata liderului de la Damasc. Si totuşi, iată că de câteva luni cele două state s-au angajat într-o cooperare strânsă în dosarul sirian şi asta în ciuda unor incidente care le-ar fi putut distanţa şi mai mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.