Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a surpins pe cerul nopții telescopul de la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

incredibilia.ro

În noaptea de 27 iunie 2023, telescopul de la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a capturat o imagine rară și neașteptată. Acesta a surprins Observatorul Chandra X-ray al NASA în timp ce se deplasa grațios printre stele, oferind o priveliște fascinantă a interacțiunii dintre tehnologia umană și universul cosmic.

Muzeograful observatorului, Dumitru Ciprian Vîntdevăra, a împărtășit aceste imagini, precizând că obiectul era Chandra și nu un OZN sau o navă extraterestră. Chandra X-ray Observatory este o parte esențială a „Marilor Observatoare” ale NASA și a fost conceput pentru a realiza imagini de înaltă rezoluție ale surselor de raze X din spațiu.

Misiunea Chandra

Denumit după Subrahmanyan Chandrasekhar, o figură renumită în domeniul evoluției stelare, Chandra a fost lansat în 1999. Acesta a mers pe urmele Observatorului Einstein, care a funcționat între 1978 și 1981, și a satelitului Röntgensatelit, activ între 1990 și 1999. Misiunea Chandra este de a examina surse individuale de aproape.

Astronomii se bazează pe remarcabilele sale patru perechi de oglinzi de iridiu pentru a detecta razele X de la obiectele din spațiul cosmic. Aceste raze X sunt produse atunci când materia atinge temperaturi extrem de ridicate de milioane de grade, declanșate de câmpuri magnetice intense, gravitație sau energie explozivă, scrie incredibilia.ro.

NASA îl prezintă pe Chandra drept cel mai puternic telescop cu raze X din lume, având o rezoluție de opt ori mai mare decât alte instrumente și capacitatea de a detecta surse de peste 20 de ori mai slabe. Acesta servește drept instrument de referință pentru astronomia cu raze X, la fel cum Telescopul spațial Hubble a revoluționat astronomia optică.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.