Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ar fi putut să îi spună Mugur Isărescu lui Marcel Ciolacu

Ciolacu Isarescu

Ce ar fi putut să îi spună Mugur Isărescu lui Marcel Ciolacu

Sunt momente în care ți-ai dori să te transformi într-o muscă și să te afli într-un loc pe care să ți-l alegi, nevăzut, nebăgat de nimeni în seamă. O astfel de situație mi-aș fi imaginat pentru a vedea și a asculta întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Ciolacu, fostul premier Nicolae Ciucă și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Fără îndoială, întâlnirile între șeful Executivului și guvernatorul BNR sunt utile. Totdeauna este bine să existe un dialog între omul cu cea mai mare experiență economică din România (Mugur Isărescu) și premierul în funcțiune, care, de cele mai multe ori, în ultimii ani a avut cunoștințe economice limitate, susține analistul economic Constantin Rudnițchi într-o scurtă analiză pentru RFI citat de Rador.

Marcel Ciolacu este din această categorie, a premierilor fără mari abilități pentru economie. Chiar dacă, prim-ministrul a declarat că guvernarea va fi despre economie și reforme.

Din acest punct de vedere, ne putem imagina cum a decurs discuția dintre premierul Ciolacu și guvernatorul BNR. Probabil că Mugur Isărescu i-a confirmat premierului că inflația a scăzut semnificativ. Și va continua să scadă până la ținta de 8% pe care și-a asumat-o guvernul, dacă politicile guvernamentale vor ajuta să nu se inflameze din nou rata inflației.

Cele mai spinoase probleme pe care cu siguranță guvernatorul BNR i le-a împărtășit premierului au fost incertitudinile și riscurile asociate politicii fiscale.

Este un vechi obicei al BNR de a atenționa guvernul cu privire la politicile fiscale. Unele guverne au ținut cont de avertisment, altele, nu. De data aceasta, guvernatorul BNR atrage atenția asupra procedurii de deficit excesiv sub care se află România, asupra majorărilor de cheltuieli bugetare, adică o creștere a salariilor din sectorul de învățământ, dar și asupra evoluțiilor recente ale execuției bugetare. Toate aceste tendințe din economie nu sunt pe placul premierului, care este obișnuit, ca orice politician, să remarce în special evoluțiile pozitive.

Probabil că Mugur Isărescu i-a spus premierului că este nevoie de un mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale. Ce vor să însemne aceste cuvinte? Nimic altceva decât ideea de a avea politici macroeconomice mai strânse, ceea ce, cu siguranță, nu este nicidecum pe placul actualului premier, atunci când spune că va mări pensiile și salariile. Desigur, că decizia privind politicile economice revine, în ultimă instanță, guvernului, dar Executivul trebuie să înțeleagă că echilibrul bugetar este destul de fragil, iar creșterile de salarii anunțate pot să pună bugetul de stat într-o situație și mai complicată decât cea de astăzi.

În rest, veștile pe care Mugur Isărescu le-a transmis premierului în exercițiu sunt dintre cele mai bune. Creșterea economică a fost peste așteptări, rata șomajului a scăzut, cursul de schimb a fost stabil, iar în lunile martie și aprilie creșterile salariale din ultimul an au ajuns să fie mai mari decât inflația anuală.

Dincolo de dialogul dintre premier și guvernatorul BNR care probabil a atins punctele tari și cele slabe ale economiei din acest moment, important este ce va face Executivul. Iar premierul Marcel Ciolacu nu pare că este dispus să renunțe la ideile lui, chiar dacă, de exemplu, datele Băncii Naționale arată că nu este nevoie de mișcări bruște pentru a scădea prețurile.

Cu toate acestea, Ciolacu insistă pe ideea de a-i obliga pe marii retaileri să își reducă adaosul comercial la câteva produse alimentare de bază. De altfel, surse politice vorbesc despre pregătirea unei ordonanțe de urgență care să impună scăderea adaosurilor practicate de marile rețele comerciale.

Desigur, această abordare intervenționistă nu putea fi recomandată de guvernatorul BNR, dar, cum se întâmplă de multe ori, este posibil ca Marcel Ciolacu să fi ascultat ideile lui Mugur Isărescu, dar să fi plecat de la întâlnire tot cu părerile lui. Insistența de a reglementa adaosurile supermarketurilor ne arată că Marcel Ciolacu nu a înțeles mare lucru de la dialogul cu Mugur Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.